Guvernul a adoptat Programul “Primul Siloz”

Programul

“Prin Programul “Primul siloz” dam posibilitatea producatorilor agricoli sa primeasca pretul corect pentru munca lor. Nu ii mai lasam prada samsarilor sau acelora care vin sa cumpere pe preturi de nimic produsele cerealiere. Producatorii au posibilitatea sa isi depuna marfa intr-un siloz acreditat, sa primeasca un certificat de depozit cu care sa mearga la banca pentru a obtine resurse financiare pentru continuarea lucrarilor agricole sau pentru plata datoriilor restante”, a afirmat premierul Emil Boc.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a explicat faptul ca potrivit acestui sistem de garantare un producator de cereale isi poate depune productia agricola la un depozit licentiat, in schimbul careia va primi un certificat de depozit garantat de Fondul de Garantare Agricola.

Certificatele de depozit realizate de Imprimeria Romana vor putea fi tranzactionabile si vor include informatii cu privire la cantitatea si categoria de cereale depusa. Fondul de Garantare va anunta saptamanal pretul cerealelor.

Potrivit ministrului Finantelor, certificatul de depozit va putea fi utilizat pentru a garanta un credit sau a vinde cantitatea de produse inscrisa in el in cadrul bursei de marfuri, ca alternative ale tranzactionarii directe de seminte de consum.

Pentru implementarea acestui sistem de garantii guvernamentale in domeniul agricol, Executivul a decis capitalizarea Fondului de Garantare Agricola cu 10 milioane de euro, a mai precizat ministrul Gheorghe Pogea.

Avantajele acestui Program constau in faptul ca productia agricola va fi fiscalizata si va putea fi vanduta la preturi adecvate”, a declarat ministrul Finantelor.

Reprezentantii Ministerului Finantelor, ai Ministerului Agriculturii si ai Fondului de Garantare Agricola vor avea in cursul zilei de maine o intalnire cu bancile interesate de acest Program. Ministrul Finantelor a aratat ca cinci banci si-au aratat disponibilitatea pentru acest Program, care va fi demarat dupa ce in urmatoarele sapte zile Guvernul va adopta normele metodologice pentru aplicarea lui.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.