Pregateste angajatii pe bani de la UE!

POS DRU, fonduri europene, instruire, angajati, cofinantare, proiecte

Activitatile destinate calificarii si recalificarii angajatiilor pot primi finantare europeana prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), Axa 2, Domeniul Major de Interventie 2.3 – “Acces si participare la formare profesionala continua”.

Uniunea Europeana a alocat pentru proiectele din aceasta categorie 125 de milioane de euro, dar, daca valoarea cererilor de finantare primite si selectate depaseste alocarea financiara, Autoritatea de Management poate utiliza fonduri suplimentare.

Cine beneficiaza de sprijin european

Sprijinul nerambursabil poate fi solicitat de furnizori autorizati pentru formare profesionala, publici sau privati, asociatii profesionale, organizatii nonguvernamentale si organizatii patronale sau sindicale.

De asemenea, finantarea poate fi accesata de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, de Consiliul National pentru Formarea Profesionala a Adultilor sau de Comitete Sectoriale cu personalitate juridica. Solicitantul trebuie sa fie o organizatie legal constituita in Romania si trebuie sa fie direct responsabil pentru pregatirea si managementul proiectului.

Pentru a primi sprijin nerambursabil de la Uniunea Europeana, solicitantii trebuie sa furnizeze angajatilor cursuri de calificare si recalificare, sa acorde acestora sprijin si stimulente in vederea participarii la formare profesionala continua sau a validarii cunostintelor dobandite anterior.

De asemenea, acestia pot sa acorde facilitati persoanelor adulte necalificate sau cu un nivel scazut de calificare, sa sprijine campanii de constientizare si informare ori sa ofere consiliere in cariera.

Angajatii instruiti pot face parte din toate sectoarele economice, cu exceptia administratiei publice si educatiei, ce beneficiaza de finantare in cadrul Programului Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative, respectiv prin POS DRU, Domeniul 1.3 –“Dezvoltarea resurselor umane in educatie si formare profesionala”.

ONG-urile cofinanteaza doar 2%

Valoarea proiectului poate ajunge pana la echivalentul in lei a cinci milioane de euro, iar cea minima nu poate cobori sub 500.000 de euro. Proiectul, ce trebuie implementat in maximum trei ani, este cofinantat intr-o pondere diferita, in functie de calitatea solicitantului. Astfel, daca beneficiarul finantarii este o persoana juridica cu scop patrimonial, aceasta va acoperi 5% din cheltuielile eligibile, iar, in cazul in care nu are scop patrimonial, doar 2%.

Beneficiarii ordonatori de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale si ai bugetului fondurilor speciale vor avea de acoperit din resurse proprii o cota de 3% din valoarea eligibila a proiectului. Cofinantarea nu poate fi insa in natura. In categoria costuri eligibile se inscriu cheltuielile cu personalul, cazarea, transportul si diurna, cele aferente managementului de proiect, taxe, subventii sau burse.

De asemenea, cheltuieli eligibile sunt considerate si cele financiare si juridice, de administratie sau informare si publicitate. Pe langa partea de cofinantare, beneficiarul va acoperi si cheltuielile neeligibile ale proiectului.

Proiecte in parteneriat

Pentru depunerea unei cereri de finantare europeana, solicitantii pot avea parteneri nationali si/sau transnationali. Acestia se pot implica in pregatirea, implementarea si finantarea proiectului. Astfel, proiectul poate fi elaborat in parteneriat, iar implementarea acestuia se face prin implicarea fiecarui partener intr-o anumita activitate, asigurand totodata si solutionarea eventualelor probleme.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.