Fonduri europene pentru 269 de investitii noi in activitati turistice

Masura 313, proiecte, finantare, obiective, contracte, investiti

Aceste proiecte au fost depuse in sesiunea pentru Masura 313 desfasurata intre 12 octombrie – 6 noiembrie 2009. Fondurile europene nerambursabile care vor fi acordate acestor proiecte selectate sunt de peste 198 milioane lei.

Suma alocata pentru finantarea proiectelor care au fost depuse in sesiunea din perioada octombrie – noiembrie a fost de 68.027.847 Euro. Pentru Masura 313 au fost depuse, in sesiunea mentionata, 329 de proiecte conforme, cu valoarea totala eligibila de 107,15 milioane de euro.

Finantarea nerambursabila care va fi acordata solicitantilor ajuta la realizarea unor activitati diversificate pentru dezvoltarea activitatilor turistice in zonele rurale.

Astfel, o investitie populara printre solicitantii de finantare este cea legata de construirea sau modernizarea pensiunilor turistice, insa au fost aprobate si proiecte care privesc infiintarea de complexe de bungalow-uri, investitii in activitati recreationale sau in baze recreative de agrement.

Finantarea nerambursabila in cadrul acestei Masuri poate reprezenta pana la 70% din valoarea totala eligibila a investitiei, dar nu va depasi 200.000 de euro.

Valoare nerambursabila cea mai mare, dintre valorile proiectelor aprobate pentru a fi contractate, este de peste 870 mii lei si se refera la construirea unei pensiuni si promovarea valorilor turistice in zona de implementare a proiectului, iar cea mai mica este de 85 mii lei si vizeaza dezvoltarea unor activitati de agrement.

Beneficiarii selectati pentru finantare vor fi notificati in vederea semnarii contractului la sediile Centrelor Regionale de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.

Informatii suplimentare

Masura 313 – “Incurajarea activitatilor turistice” face parte din Axa III -“Imbunatatirea calitatii vietii in zonele rurale si diversificarea economiei rurale” si are ca obiectiv general dezvoltarea activitatilor turistice in zonele rurale care sa contribuie la cresterea numarului de locuri de munca si a veniturilor alternative, precum si la cresterea atractivitatii spatiului rural.

Obiectivele specifice ale Masurii 313 se refera la crearea si mentinerea locurilor de munca prin activitati de turism, in special pentru tineri si femei, la cresterea valorii adaugate in activitati de turism, la crearea, imbunatatirea si diversificarea infrastructurii si a serviciilor turistice, cat si la cresterea numarului de turisti si a duratei vizitelor acestora.

Obiectivele operationale vizeaza cresterea si imbunatatirea structurilor de primire turistica la scara mica, dezvoltarea sistemelor de informare si promovare turistica, crearea facilitatilor recreationale in vederea asigurarii accesului la zonele naturale de interes turistic.

Beneficiarii eligibili pentru sprijinul acordat prin Masura 313 sunt micro-intreprinderile, dar si persoane fizice neinregistrate ca agenti economici care se vor angaja ca pana la data semnarii contractului de finantare sa se autorizeze cu un statut minim de persoana fizica autorizata si sa functioneze ca microintreprindere.

De asemenea, beneficiari eligibili pot fi si Comunele, prin reprezentantii lor legali, Asociatiile de Dezvoltare Intercomunitara realizate doar intre comune si organizatiile non-guvernamentale, in conditiile in care aplica pentru proiecte de interes public si negeneratoare de profit, acest lucru putandu-se realiza numai in cadrul componentelor “c” si “d” ale acestei masuri.

Investitiile eligibile in cadrul Masurii 313 sunt impartite pe patru componente.

Componenta “a” a acestei masuri se refera la investitii in infrastructura de primire turistica si anume la constructia, modernizarea, extinderea si dotarea structurilor de primire turistice (structuri agroturistice si alte tipuri de structuri de primire turistice realizate de o micro-intreprindere) avand pana la 15 camere. Tipurile de structuri de primire turistice care pot fi finantate prin aceasta masura cu functiuni de cazare sunt vilele, bungalow-urile, cabanele turistice, campingurile, satele de vacanta, popasurile turistice, casutele tip camping, pensiunile turistice si agroturistice, structurile de primire cu functiuni de cazare pe pontoane plutitoare1.

A doua componenta (componenta “b”) se refera la investitii in activitati recreationale.

Astfel, aici se incadreaza investitiile private in infrastructura turistica de agrement independenta sau dependenta de structura de primire turistica precum spatii de campare, amenajari de stranduri si piscine, achizitionare de mijloace de transport traditionale pentru plimbari, trasee pentru echitatie, inclusiv prima achizitie de cai in scop turistic (cu exceptia celor pentru curse si competitii) si asigurarea adaposturilor acestora, rafting etc.

Investitiile in infrastructura la scara mica precum centrele de informare, amenajarea de marcaje turistice, s.a. reprezinta cea de a treia componenta (componenta “c”) a Masurii 313.

Prin ultima componenta se poate primi finantare pentru dezvoltarea si marketingul serviciilor turistice legate de turismul rural – componenta “d”. Asadar, este eligibila elaborarea materialelor promotionale precum prima editare a materialelor in scopul promovarii actiunilor turistice (brosuri de prezentare, panouri de informare, etc).

Sursa: Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.