Noul Cod Fiscal a fost publicat in Monitorul Oficial. Acesta va intra in vigoare la 1 ianuarie 2004

Romania va avea o noua legislatie fiscala. Codul Fiscal a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 927/23.12.2003 sub denumirea de Legea nr. 571/2003, urmind sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2004. Conform acestuia, vor putea fi deduse din impozitul pe venitul global cheltuielile facute pentru montarea in locuinta a geamurilor termopan, in limita sumei de 15 milioane de lei anual. Venitul anual global impozabil se va stabili prin deducerea din venitul global a cheltuielilor facute pentru reabilitarea locuintei, destinate reducerii pierderilor de caldura si imbunatatirii confortului termic, in limita a 15 milioane de lei, a cheltuielilor pentru asigurarile private de sanatate, cu exceptia celor incheiate in scopuri estetice, in limita a 200 de euro pe an. Din impozitul global vor mai fi deduse si contributiile la schemele facultative de pensii ocupationale, in limita a 200 de euro pe an.

Pensiile vor fi impozitate incepind cu suma de 8 milioane de lei. O alta prevedere a Codului Fiscal se refera la contribuabilii care fac sponsorizari in vederea sustinerii asociatiilor si fundatiilor non profit, acestia urmind sa aiba dreptul sa deduca cheltuielile respective din impozitul pe venitul anual pina la limita de 1%. S-a decis sa nu fie impozabile veniturile obtinute din premii si jocuri de noroc sub valoarea sumei de 7,6 milioane de lei.
Potrivit noii legi, cota standard a TVA este de 19%, iar cota redusa a TVA este de 9% si se aplica pentru livrarea de manuale scolare, carti, ziare si reviste, dreptul de intrare la castele, muzee, case memoriale, gradini zoologice si botanice, tirguri, expozitii. Cota redusa se va aplica si pentru livrari de proteze, cu exceptia celor dentare, medicamentelor de uz uman si veterinar si pentru cazarea in sectorul hotelier sau pentru inchirierea terenurilor pentru camping.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.