UE sprijina cresterea ocuparii in mediul rural

fonduri europene, mediu rural, finantare, solicitanti, proiect

Bruxellesul acorda pana la 4,75 milioane de euro pentru firmele si institutiile ce desfasoara activitati de crestere a ocuparii in domeniile nonagricole din mediul rural.

Operatiunile ce urmaresc integrarea pe piata muncii a persoanelor inactive din sate si comune pot primi finantare prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), Axa 5, Domeniul 5.2 – “Promovarea sustenabilitatii pe termen lung a zonelor in ceea ce priveste dezvoltarea resurselor umane si ocuparea fortei de munca”.

Uniunea Europeana a alocat pentru proiectele din aceasta categorie 125 de milioane de euro, dar, daca valoarea cererilor de finantare primite si selectate depaseste alocarea financiara, Autoritatea de Management poate utiliza fonduri suplimentare.

Cine beneficiaza de finantare

Sprijinul nerambursabil poate fi solicitat de furnizori, publici si privati, de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, de agentii guvernamentele cu atributii in domeniul pietei muncii, de institute de cercetare si de organizatii sindicale, patronale sau nonguvernamentale.

De asemenea, finantarea poate fi accesata de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca si structurile sale teritoriale, de autoritati ale administratiei publice locale sau de institutii si organizatii membre ale Pactelor Regionale si Parteneriatelor Locale pentru Ocupare si Incluziune Sociala.

Solicitantii trebuie sa fie organizatii legal constituite in Romania si sa fie direct responsabile pentru pregatirea si managementul proiectului. Ei pot avea parteneri nationali sau transnationali, care se pot implica atat in pregatirea proiectului, cat si in implementarea si finantarea lui.

Pentru a obtine sprijin nerambursabil, solicitantii trebuie sa dezvolte si sa implementeze campanii de informare privind oportunitatile de educatie, formare profesionala, ocupare in domenii nonagricole, combatere a muncii nedeclarate sau cultura antreprenoriala in comune si sate.

De asemenea, acestia pot sa furnizeze servicii de informare si consiliere profesionala, de formare profesionala si de evaluare a competentelor. Valoarea proiectului poate ajunge pana la echivalentul in lei a cinci milioane de euro si nu poate fi mai mica de 500.000 de euro.

ONG-urile cofinanteaza doar 2%

Proiectul, ce trebuie derulat pe o perioada de maximum trei ani, este cofinantat intr-o pondere diferita, in functie de calitatea solicitantului. Astfel, daca beneficiarul finantarii este o persoana juridica cu scop patrimonial, aceasta va acoperi 5% din cheltuielile eligibile, iar in cazul in care nu are scop patrimonial – doar 2%.

Beneficiarii ordonatori de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale si ai bugetului fondurilor speciale vor avea de acoperit din resurse proprii o cota de 14,06% din valoarea eligibila a proiectului.

In categoria costuri eligibile se inscriu cheltuielile cu personalul, cazarea, transportul si diurna, cele aferente managementului de proiect, taxe, subventii sau burse. De asemenea, cheltuieli eligibile sunt considerate si cele financiare si juridice, de administratie sau informare si publicitate.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.