Phare 2003, axat pe reforma institutiilor

Firmele mici si ONG-urile prin programul Phare 2003 vor avea acces la finantari, daca vor realiza proiecte de instruire a resurselor umane si acces la servicii de consultanta.

Programul Phare 2003 este axat in principal pe reforma institutiilor, pregatirea resurselor umane, implementarea acquis-ului comunitar.

Phare 2003 este impartit in mai multe subprograme, dupa diferite criterii si domenii: politic, economic, administrativ, coeziune economica si sociala si altele.

In cadrul criteriului politic, o componenta importanta este aceea care se refera la dezvoltarea si diversificarea activitatilor de protectie a copiilor.

De asemenea, mai sunt alocate cateva milioane de euro si pentru accesul la educatie al categoriilor dezavantajate si constructie institutionala in domeniul non-discriminarii si protectiei persoanelor cu handicap.

In ceea ce priveste domeniul organizatiilor non-guvernamentale, doar 6 milioane de euro sunt prevazute pentru consolidarea societatii civile.

In schimb, nu mai putin de 27 de milioane de euro sunt gandite pentru reforma administratiei publice.

O suma de 56 de milioane de euro este alocata pentru indeplinirea cerintelor acquis-ului comunitar si o suma mai mare, 12 milioane de euro, pentru programul de Coeziune Economica si Sociala.

O subcomponenta se refera la implementarea “Planului national pentru ocuparea fortei de munca”. Mai concret, este vorba despre crearea de facilitati pentru intalnirea cererii cu oferta de locuri de munca.
Dar nu numai atat: o parte din aceasta subcomponenta, pentru dezvoltarea resurselor umane, va fi extrem de atractiva pentru intreprinzatori.
Este vorba despre finantari pentru desfasurarea de proiecte care sa instruiasca personalul in utilizarea noilor echipamente si a tehnologiei performante.

Alte componente ale Phare 2003 se refera la programul de infrastructura SAMTID, pregatirea pentru fondurile structurale si participarea la programele comunitare de finantare, care sunt gestionate direct de la Bruxelles.

Din acelasi Phare 2003 semnat de curand fac parte si cele doua programe de cooperare transfrontaliera: Romania-Ungaria si Romania-Bulgaria, care insumeaza 11 milioane de euro.

Sursa: Revista Capital nr. 50 din 2003

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.