Formare profesionala in mediul rural

POS DRU, mediu rural, finantare, beneficiari, sprijin nerambursabil

Fundatia Nationala pentru Tineri Manageri a accesat fonduri de la UE in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane ­ (POSDRU), Axa 5, Domeniul 5.2 – „Promovarea sustenabilitatii pe termen lung a zonelor in ceea ce priveste dezvoltarea resurselor umane si ocuparea fortei de munca”.

Cofinantarea fundatiei este de 2% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectului, a carui valoare totala se ridica la 8,85 milioane de euro. Programul este realizat in parteneriat cu Centrul de Training si Dezvoltare al Asociatiilor Angajatorilor din Bavaria, cu firma ­Siveco si cu Asociatia Euro < 26. Beneficiarii acestui proiect sunt micii sau viitorii intreprinzatori din mediul rural. „Am cautat oameni care vor sa dobandeasca cunostinte manageriale, de initiere sau de dezvoltare a propriei afaceri”, explica Marius Bostan, managerul de proiect. Sunt vizati tinerii cu varsta de peste 18 ani, care au absolvit cel putin liceul sau o scoala profesionala. Beneficiarii pot fi din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est (din judetele Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui), din Centru (mai precis din judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu) si din Regiunea Sud-Est (din Braila, Buzau, Galati, Vrancea, Tulcea si Constanta). Bostan spune ca a depus actele in februarie 2008, iar contractul a fost semnat in octombrie. „Programul a inceput in ianuarie si se va termina in aprilie 2010, astfel ca durata de implementare a acestuia este de 16 luni”, adauga managerul. Sunt preferati tinerii

Proiectul a presupus organizarea a 18 conferinte in fiecare dintre cele trei regiuni luate in calcul. La acestea au participat tinerii antreprenori din mediul rural. „Am popularizat actiunea cu ajutorul membrilor fundatiei, a consiliilor judetene, a prefecturilor, a camerelor de comert sau a primariilor de comune. Au fost trimise invitatii si s-au inscris peste 1.200 de persoane”, explica Bostan.

Dintre acestia, 500 au fost interesate de cursurile de calificare si doar 350 au facut pasul urmator si au depus un curriculum vitae. „Asa i-am putut departaja, iar 250 sunt gata sa participe la cursurile de initiere in afaceri, ce incep la sfarsitul acestei luni”, mai spune el. Chiar si asa, Bostan povesteste ca sunt cu 50 mai multi solicitanti decat au estimat initial.

„Au fost infiintate noua birouri de sprijin pentru participanti si au fost angajati cate doi consultanti care ii sfatuiesc pe tineri. in plus, se lucreaza la o platforma de e-learning pentru care au fost facute primele teste”, povesteste managerul.

A primit o transa din bani

La sfarsitul lui iulie vor fi organizate cursuri de pregatire si initiere in management financiar, plan de afaceri, managementul proiectelor si in IT. „Totul se bazeaza pe practica, la sfarsit, fiecare cursant va trebui sa prezinte un studiu de caz aplicat pe propria afacere”, sustine el.

Din fondurile obtinute, Bostan spune ca au fost achizitionate laptopuri pentru echipa de proiect si pentru consultantii regionali, un server pentru platforma de e-learning cu licentele necesare, multifunctionale, mobilier pentru centrele din teritoriu si consumabile.

De asemenea, au fost asigurate salariile expertilor, profesorilor, asistentilor din proiect. Prima cerere de rambursare a banilor a fost depusa pe 20 aprilie, iar banii au fost primiti abia la sfarsitul lui iunie.

„A durat mai mult de doua luni, au fost auditate si verificate toate cheltuielile si toate documentele proiectului.

Este o munca birocratica uriasa atat pentru noi cat si pentru Autoritatea de Management ce primeste rapoartele”, explica el. Bostan considera ca va fi mai usor la urmatoarea cerere de rambursare pentru ca auditul este facut deja.

Cine poate lua bani

Sprijinul nerambursabil poate fi solicitat de furnizorii de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, de agentii guvernamentele cu atributii in domeniul pietei muncii, de institute de cercetare si de organizatii sindicale, patronale sau nonguvernamentale.

Daca beneficiarul finantarii este o persoana juridica cu scop patrimonial, aceasta va acoperi 5% din cheltuielile eligibile, iar in cazul in care nu are scop patrimonial – doar 2%. Beneficiarii ordonatori de credite ai bugetului de stat vor avea de acoperit din resurse proprii o cota de 14,06%.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top