Managerul de risc si cartea de bucate

Ocupaţii în domeniul managementului riscului au existat şi înainte. Domeniul financiar bancar avea nevoie de analişti de risc de credit, iar în zona securităţii informaţionale (a managementului riscului de securitate informaţională) au existat ofiţerii de securitate (Chief Information Security Officer) etc. Ceea ce lipsea din peisaj şi, evident, va apărea şi va câştiga un loc important în companii, mai ales acum, în contextul crizei economice la care suntem martori, va fi managerul de risc (organizaţional).
Scepticismul nostru vis-à-vis de această orientare vine din faptul că, în multe situaţii, va fi o orientare forţată de împrejurări. Managerii se vor aştepta la o „carte de bucate” care să fie deschisă şi să ofere soluţia salvatoare. Se vor aştepta la minuni de la aceşti specialişti. Şi, dacă se poate, fără a investi.
Ce trebuie să înţeleagă top managementul este faptul că riscurile sunt evenimente viitoare, incerte, capabile să afecteze obiectivele organizaţiei în caz că se produc. Iar sistemul de management al riscului se implementează pentru a răspunde la aceste evenimente, în cazul în care ele apar.
Concluzia: managementul riscului cere sacrificiu financiar.
Rolul managerului de risc va fi cel de evaluare a riscului şi de propunere a unor măsuri de control care să se plieze perfect din punct de vedere al efortului pe acest risc (ex. pentru un eveniment care ar produce un impact de 100 RON, să nu se propună măsuri de control de 1000 RON).

About Valentin Mazareanu

Valentin P. Mazăreanu, doctor în economie. Subiecte de interes: managementul riscului, securitatea informaţională, managementul proiectelor. Ocupaţii în prezent: project manager al www.managementul-riscurilor.ro, Co-Regional Director of PRMIA Bucharest Chapter, Director General al Paideia Consulting SRL Iasi, Expert IT în proiecte cu finanţare nerambursabilă. Studii: liceu militar, facultate de drept, master în Sisteme Informaţionale pentru Afaceri, studii doctorale în economie. Dezvoltare profesională: stagiu de cercetare în Franţa, Poitiers (subiect: managementul riscului); şcoală de vară în Finlanda, Jyvaskyla (subiect: managementul riscului, dreptul de proprietate intectuală, knowledge management); training internaţional Slovenia, Ljubljana (subiect: managementul proiectelor internaţionale); training naţional Romania, Iaşi (subiect: antreprenoriat, Analiză Tranzacţională, NLP, Comunicare şi Negociere).

0 thoughts on “Managerul de risc si cartea de bucate”

  1. mirela ghena spune:

    va rog daca snteti amabili sami trimiteti si mie o carte de bucate ami place foarte mult aici an spania nu ai de unde sa cumperi va multumesc enorm va pup dulce mirela spania cll olivino nr 17 pis 3 pta izq alicante

  2. mirela ghena spune:

    va rog daca snteti amabili sami trimiteti si mie o carte de bucate ami place foarte mult aici an spania nu ai de unde sa cumperi va multumesc enorm va pup dulce mirela

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.