Bani pentru calificari europene

POS DRU, calificari europene, finantare, fonduri nerambursabile

Proiectele ce urmaresc asigurarea calitatii in educatie si formare profesionala, dezvoltarea activitatii de validare a competentelor dobandite anterior si invatarea pe tot timpul vietii pot obtine sprijin nerambursabil de la Uniunea Europeana.

Finantarea se acorda prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), Axa prioritara 1, Domeniul Major de Interventie 1.4. – „Calitate in formarea profesionala continua”.

Pentru acest tip de proiecte, Uniunea pune la bataie 50 de milioane de euro, dar, in cazul in care valoarea cererilor de finantare primite si selectate depaseste alocarea financiara, Autoritatea de Management poate utiliza fonduri suplimentare.

Solicitanti eligibili

Cei care pot solicita finantare europeana pentru acest tip de proiecte sunt asociatiile profesionale, organizatiile sindicale, patronate sau centrele publice si private de certificare a invatarii anterioare.

De asemenea, solicitanti eligibili sunt si Agentia nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si Centrul National de Dezvoltare a invatamantului Profesional si Tehnic.

Acestia pot avea parteneri nationali sau transnationali (din state membre ale Uniunii Europene) care se pot implica atat in pregatirea proiectului, cat si in implementarea si finantarea lui.

Activitati finantate

Solicitantul trebuie sa fie o organizatie legal constituita in Romania, sa fie direct responsabil pentru pregatirea si managementul proiectului si sa respecte prevederile comunitare si nationale privind informarea si publicitatea acestuia.

In plus, cel care solicita finantare europeana si partenerii acestuia trebuie sa demonstreze capacitate financiara si operationala prin existenta resurselor administrative si a celor de finantare stabile pentru implementarea proiectului.

Mai exact, prin rezultatul net din bilantul contabil al ultimilor doi ani. Institutiile administratiei publice centrale si locale nu sunt supuse evaluarii capacitatii financiare.

Pentru a obtine sprijinul nerambursabil de la UE, solicitantii pot desfasura activitati de elaborare si implementare a calificarilor in educatie si formare profesionala sau a procedurilor si mecanismelor de formare si certificare a competentelor.

De asemenea, poate fi finantata si realizarea de studii, cercetari si analize pentru imbunatatirea formarii profesionale continue, inclusiv analize de nevoi, analiza cererii de formare sau studii de impact. Proiectul poate fi derulat pe o perioada de maximum trei ani, dar nu mai mica de sase luni, iar valoarea lui poate ajunge pana la cinci milioane de euro.

Solicitantul trebuie sa cofinanteze o parte din valoarea investitiei. Astfel, daca beneficiarul este persoana juridica de drept privat fara scop privat, contributia este de 2% din valoarea eligibila a proiectului, iar daca este persoana juridica de drept privat cu scop patrimonial – de 5%.

Ordonatorii de credite ai bugetului de stat si ai bugetului asigurarilor sociale de stat vor trebui sa cofinanteze investitia in proportie de 19% din valoarea eligibila a acesteia.

Cheltuieli eligibile

Uniunea Europeana acopera urmatoarele tipuri de cheltuieli:

– cheltuieli cu personalul;
– cheltuieli cu cazarea, transportul si diurna;
– cheltuieli aferente managementului de proiect;
– cheltuieli financiare si juridice;
– cheltuieli pentru inchirieri;
– subventii si burse;
– cheltuieli generale de administratie;
– cheltuieli de informare si publicitate;
– cheltuieli de tip Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top