Imprumut de la BERD pentru Complexul Energetic Turceni

BERD, Turceni, imprumut, modernizare, investitii, lucrari, finantare

Din partea BERD documentul a fost semnat de Louis Borgo, Bancher Senior, Grup Energie, iar din partea Complexului Energetic Turceni de Eugen Tunaru, Director General.

Finantarea, in valoare de 170 milioane euro este destinata reabilitarii si modernizarii unei unitati de generare a energiei a complexului energetic Turceni.

Aceasta va contribui la reducerea nivelului de emisii daunatoare de gaze de sera si va intari pozitia complexului energetic Turceni pe o piata a energiei din ce in ce mai competitiva.

Imprumutul a fost suprasubscris, ceea ce va permite BERD si Complexului Energetic Turceni sa mareasca finantarea de la 150 milioane euro la 170 milioane euro.

BERD va acorda 80 milioane euro, iar 70 milioane euro vor fi sindicalizate de la un grup de bancicomerciale, din care fac parte Erste Bank, Societe Generale, UniCredit si Intesa San paolo.

Banca de Comert si Dezvoltare a Regiunii Marii Negre (BCDMN) va oferi un imprumut paralel de 20 milioane euro. Costurile suplimentare ale proiectului vor fi suportate de catre complexul energetic Turceni din surse proprii.

Prin acest proiect, al carui cost total este estimat la 224 millioane euro, se au in vedere proiectarea, achizitionarea, punerea in functiune si instalarea echipamentelor necesare pentru modernizarea Unitatii 6.

Dupa finalizarea lucrarilor, unitatea modernizata se va numara printre centralele termice cu cel mai redus nivel de emisii de carbon din Europa, si se va conforma standardelor de mediu din Uniunea EuropeanaReformele implementate cu succes precum si liberalizarea pietei energie au facut din Romania un lider regional in domeniul energiei.

“Reabilitarea si modernizarea unitatii 6 a Complexului Energetic Turceni reprezinta un obiectiv de investitii important pentru Romania, fiind parte a unui program mai amplu al Ministerului Economiei de a sustine accesul companiilor romanesti la pietele financiare interne si internationale”, a precizat Adriean Videanu, ministrul economiei.

“BERD sprijina eforturile Romaniei de continuare a reformei si modernizare a sectorului energetic, oferind fondurile necesare pentru investitiile urgente din acest sector.

Interesul manifestat de creditori in contexul financiar actual este impresionant. Acest imprumut va sprijini complexul energetic Turceni sa-si imbunatateasca eficienta si sa adopte cele mai bune practici comerciale, consolidandu-si pozitia pe piata romaneasca si pe piata regionala,” a spus Riccardo Puliti, Director al Departamenului BERD pentru Energie.

Sursa: Ministerul Economiei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.