Bani de la UE pentru instruirea angajatilor

fonduri UE, proiecte, finantare, POS DRU, pregatire profesionala

Casa de Meserii a Constructorilor a obtinut ajutor financiar de la Uniunea Europeana in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), Axa Prioritara 3, Domeniul „Dezvoltarea parteneriatelor si incurajarea adaptabilitatii lucratorilor si a intreprinderilor”.

In implementarea proiectului vor fi organizate ateliere de lucru, cursuri de formare profesionala a angajatilor din sectorul contructiilor, dar si seminarii. Proiectul a fost realizat chiar de fundatie.

„Avem experienta in lucrul cu proiectele comunitare, PHARE si Leonardo Da Vinci, de aceea nu am apelat la un consultant pe fonduri europene”, explica managerul de proiect, Angela Cristescu.

„Actele au fost depuse din a doua jumatate a anului 2007, proiectul a fost declarat eligibil in primavara lui 2008, iar contractul de finantare a fost semnat abia in noiembrie”, mai adauga ea.

Cristescu spune ca implementarea propriu-zisa a proiectului a inceput in mai 2009, odata cu conferinta de lansare. La intalnire au participat peste 140 de persoane din randul sindicatelor si patronatelor din domeniul constructiilor.

„Am aplicat chestionare participantilor pentru a identifica care sunt meseriile care sunt cerute in acest sector, in ce domenii putem califica muncitorii de care au nevoie antreprenorii din sector”, povesteste managerul de proiect. La sfarsitul acestei luni vor fi facute publice si rezultatele chestionarului.

Pana acum a fost realizat site-ul de promovare a proiectului si un raport ce cuprinde o analiza comparativa a legislatiei din domeniu din Romania cu cea din Uniunea Europeana. A mai fost elaborat un studiu privind directia de dezvoltare a sectorului de constructii si o analiza a companiilor din domeniu.

Baza de date online

Cu banii de la UE, fundatia va mai pune la punct o baza de date online, dar si o biblioteca. „Deocamdata vom apela la informatiile obtinute de la sindicate si patronate, cand le vom strange pe toate vom angaja o persoana care le va prelucra”, arata Cristescu. Mai mult, va fi elaborat un set de instrumente pentru asigurarea calitatii formarii profesionale continue.

Acesta va fi compus din harta ocupationala a sectorului, standarde pentru 10 ocupatii stabilite in functie de prioritatile identificate in analizele realizate la nivel de sector, instrumente de evaluare specifice competentelor identificate, precum si programe de formare profesionala pentru fiecare domeniu de activitate.

Procesul de accesare este dificil

Cristescu spune ca, desi fundatia a mai accesat fonduri PHARE si are experienta in lucrul cu bani de la UE, procesul de obtinere a fondurilor europene este complicat. „La proiectele PHARE erau reguli clare, dar in cazul acestui proiect, daca ai nelamuriri, esti trimis sa consulti ghidul solicitantului. Noi l-am citit deja si avem nevoie de o interpretare a lui”, povesteste Cristescu.

Partea de cofinantare acoperita de Casa de Meserii a Constructorilor este de 2% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectului. Partenerii din cadrul proiectului sunt asociatia Tils Romania, centrul de consultanta si management Camporlecchio Educational, organizatia nonprofit Casa Sociala a Contructorilor si firma de training Formedil. Proiectul va fi implementat pana in 2011.

Cine poate solicita finantare europeana

Pot obtine bani reprezentantii federatiilor patronale si sindicale, specialistii din sector implicati in evaluarea calitatii, in autorizarea programelor de formare profesionala si evaluarea competentelor profesionale. De asemenea, solicitanti eligibili sunt si Agentia nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca si Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top