Fonduri europene de 500 milioane euro pentru turismul rural, in 2007 – 2013

In perioada 2007 – 2013, turismul rural si regional din Romania va beneficia de fonduri europene de aproape 500 milioane de euro prin intermediul Fondului European de Dezvoltare Regionala, la care se adauga alte 87 milioane de euro din fonduri nationale.

Fondurile vor putea fi atrase direct si de catre operatorii din turismul balnear prin intermediul proiectelor de investitii pentru cresterea calitatii serviciilor de cazare, achizitionarea de aparatura medicala si tratament, servicii de agrement turistic.

Sumele alocate dezvoltarii turismului regional si local sunt cuprinse in doua programe operationale sectoriale pentru perioada 2007 – 2013, care cuprind masurile ce urmeaza sa fie finantate si bugetele alocate acestora. Programele urmeaza sa fie negociate si aprobate de Comisia Europeana.

Primul program destinat turismului regional si local vizeaza valorificarea resurselor turistice existente, precum si a celor neintroduse inca in circuitul turistic (resurse turistice istorice, culturale, naturale), crearea de noi locuri de munca si cresterea veniturilor din activitati turistice, precum si crearea de noi surse de venit in zone izolate cu potential turistic.

Al doilea program este destinat cresterii competitivitatii economice in turism in vederea reducerii decalajelor fata de productivitatea medie europeana. Bugetul total al acestei axe pentru perioada 2007 – 2013 este de circa 131,76 milioane euro, din care 112 milioane euro provenite de la Uniunea Europeana prin intermediul Fondului European de Dezvoltare Regionala si 19,76 milioane euro fonduri nationale publice.

Sursa: Agentia Rompres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.