
Protocolul stabileste metodologia de colaborare intre cele doua institutii cu privire la procesul calcularii si aprobarii deducerii subventiilor de dobanda acordate beneficiarilor, avand in vedere prevederile Legii 231/2005 privind stimularea investitiilor in agricultura si ale Ordinului MAPDR nr. 40/2009.
„Din pozitia de lider al sistemului bancar romanesc, BCR este cel mai important finantator al agriculturii, un domeniu de importanta strategica pentru economia romaneasca. Punem la dispozitia agricultorilor si procesatorilor cele mai mari sume atrase pentru acest sector”, a declarat Ramona Ivan, director executiv al Directiei Institutii Financiare din cadrul BCR.
Din suma de circa 178 milioane lei alocata BCR de catre MAPDR, aproximativ 170 milioane lei vor fi utilizati pentru cofinantarea proiectelor de investitii eligibile din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007-2013 si peste 8 milioane lei vor fi destinati pentru cofinantarea proiectelor de investitii eligibile in cadrul Programului Operational de Pescuit (POP).
Totodata, banca va pune la dispozitia solicitantilor si credite suplimentare din resursele sale proprii sau din resurse atrase de la finantatorii externi pentru co-finantarea sau pre-finantarea proiectelor.
O alta transa din Fondul pentru creditarea investitiilor in agricultura, in valoare de circa 28,5 milioane de lei destinata finantarii proiectelor de investitii care nu beneficiaza de finantare din fonduri europene, a devenit operationala inca din anul 2008, o suma de peste 10 milioane lei fiind alocata de catre banca in astfel de proiecte.
Pentru creditele acordate din Fondul pentru creditarea investitiilor in agricultura, banca percepe o dobanda curenta de 4% pe an si o rata a costurilor specifice de 1,5% pe an, fixe pe toata perioada de creditare.
Creditele vor fi acordate pe o perioada maxima de 10 ani, cu o perioada de gratie de pana la 5 ani si fara a solicita aport propriu din partea beneficiarului.