
Proiectele ce urmaresc imbunatatirea programelor de cercetare postdoctorala din cadrul institutiilor de invatamant superior si acordarea de sprijin financiar pentru participarea cercetatorilor care au titulatura de doctor la astfel de programe sunt finantate in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), Axa prioritara 1, Domeniul „Programe doctorale si postdoctorale in sprijinul cercetarii”.
Astfel, prin subdomeniul „Programe postdoctorale”, cercetatorii primesc burse postdoctorale, in cuatum de maximum 1.000 de euro, echivalent in lei.
Mai obtin sprijin financiar pentru participarea la conferinte, schimburi de experienta, seminarii legate de obiectul cercetarii, dar acestea trebuie sa se desfasoare in spatiul Uniunii Europene. in aceasta situatie sunt eligibile cheltuielile de cazare, cu diurna si cu transportul participantilor.
Timpul alocat proiectelor ce presupun activitati de sprijin al cercetatorilor postdoctoranzi nu poate depasi maximum de 36 de luni, iar numarul minim este de 30 de cercetatori.
Daca programul presupune stagii de documentare in centre de inovare, institute de cercetare sau universitati din UE, atunci participantii trebuie sa stie ca sunt eligibile doar costurile cu transportul si cazarea, cheltuielile de subzistenta urmand a fi suportate din cuantumul bursei acordate.
In acest caz, sprijinul financiar alocat sub forma de bursa de cercetare postdoctorala poate fi suplimentat cu maximum 500 de euro pe luna, dar durata stagiilor nu poate depasi sase luni.
Cine primeste finantare
Ajutorul nerambursabil poate fi solicitat de institutii de invatamant superior publice si private, organizatoare de studii universitare de doctorat sau de institute si centre de cercetare. Singura conditie este ca acestea sa fie acreditate.
Solicitantii pot avea parteneri transnationali din state membre UE, care pot fi institutii de invatamant superior, institute sau centre de cercetare. Daca proiectul este propus de un grup de organizatii partenere, solicitantul este organizatia sau institutia ce formuleaza cererea de finantare.
Contributia solicitantului
Valoarea unui proiect eligibil, desfasurat de o institutie de invatamant sau de un institut de cercetare, poate fi cuprinsa intre 500.000 de euro si cinci milioane de euro. Durata de implementare a unui proiect este de minimum sase luni si de maximum trei ani.
Contributia beneficiarului variaza in functie de calitatea acestuia. Astfel, daca beneficiarul finantarii este o persoana juridica cu scop patrimonial, aceasta va acoperi 5% din cheltuielile eligibile, iar in cazul in care nu are scop patrimonial, doar 2%.
Beneficiarii ordonatori de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale si ai bugetului fondurilor speciale vor avea de acoperit din fonduri proprii 15% din valoarea eligibila a proiectului.
Cheltuieli eligibile
In cadrul acestui subdomeniu pot fi acoperite cheltuielile cu cazarea, cu transportul si cu diurna participantilor. Sunt decontate costurile aferente managementului de proiect, precum prelucrarea de date, dezvoltarea de aplicatii informatice si achizitionarea de publicatii de specialitate. Taxele de evaluare si autorizare a programelor de formare si educatie sunt considerate si ele cheltuieli eligibile.