Fonduri UE pentru calitate in invatamantul superior

fonduri UE, proiecte, invatamant superior, finantare, calitate

Activitatile destinate restructurarii invatamantului superior sunt finantate in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), Axa prioritara 1, Domeniul major de interventie 1.2 – „Calitate in invatamantul superior”.

Pentru proiectele ce vizeaza astfel de investitii, s-a stabilit o alocare financiara de 90 de milioane de euro. In cazul in care valoarea cererilor de finantare primite si selectate depaseste alocarea financiara, Autoritatea de Management poate utiliza fonduri suplimentare.

Solicitanti eligibili

Fondurile pot fi solicitate de institutiile de invatamant superior, publice si private. Atentie, acestea trebuie sa fie acreditate!

De asemenea, solicitanti eligibili sunt Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii (MECI), agentiile, structurile aflate in coordonarea/subordonarea MECI si alte organisme publice cu atributii in domeniul invatamantului superior.

Organizatiile nonguvernamentale ce activeaza in domeniul invatamantului superior, inclusiv asociatiile studentesti, pot participa la implementarea proiectelor, dar numai in calitate de parteneri.

Solicitantul trebuie sa fie direct responsabil pentru pregatirea si managementul proiectului. Sunt finantate activitatile ce vizeaza dezvoltarea si implementarea instrumentelor de asigurare a calitatii, cu precadere criterii, standarde specifice si indicatori de referinta pentru evaluarea specializarilor si a programelor de studii.

De asemenea, sprijin se acorda si pentru cresterea relevantei programelor de studii si pentru dezvoltarea sistemelor de evaluare si monitorizare a activitatilor de predare si invatare.

Totodata, pentru imbunatatirea invatamantului superior din Romania, sunt sustinute financiar inovarea si activitatile cu dimensiune interregionala si transnationala. Proiectele strategice multiregionale trebuie sa fie implementate in cel putin doua regiuni de dezvoltare.

Proiect de cinci milioane de euro

Proiectul poate avea o valoare de pana la cinci milioane de euro si se poate desfasura pe o perioada de maximum trei ani, dar nu mai mica de sase luni. Beneficiarul trebuie sa asigure proiectului o cofinantare a carei valoare variaza in functie de statutul acestuia.

Astfel, daca solicitantul finantarii este o persoana juridica cu scop patrimonial, acesta va acoperi 5% din cheltuielile eligibile, iar in cazul in care nu are scop patrimonial – doar 2%.

Beneficiarii ordonatori de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale si ai bugetului fondurilor speciale vor avea de acoperit din resurse proprii o cota de 15% din valoarea eligibila a proiectului. Cofinantarea nu poate fi insa in natura.

Cine a luat fonduri?

Mai multe institutii din Romania au solicitat fonduri europene pentru acest tip de investitii, ele primind deja o parte din bani. Printre acestea se numara Universitatea Babes- Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Universitatea George Bacovia din Bacau, Universitatea de Medicina si Farmacie din Craiova, dar si Agentia Nationala pentru Calificarile din invatamantul Superior si Parteneriat cu Mediul Economic si Social si Unitatea Executiva pentru Finantarea invatamantului Superior si a Cercetarii stiintifice Universitare.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top