Invata o meserie cu bani de la Uniunea Europeana!

fonduri europene, meserie, finantare, pregatire, piata muncii

Activitatile destinate cresterii gradului de ocupare pentru viitorii absolventi de invatamant secundar si tertier pot fi finantate in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), Axa 2, Domeniul major de interventie 2.1 – „Tranzitia de la scoala la viata activa”.

Pentru acest tip de proiecte, s-a stabilit o alocare financiara de 75 de milioane de euro, respectiv 314,12 milioane de lei. in cazul in care valoarea cererilor de finantare primite si selectate depaseste alocarea financiara, Autoritatea de Management poate utiliza fonduri suplimentare.

Beneficiari eligibili

Sprijinul nerambursabil poate fi solicitat de unitati de invatamant, de institute de cercetare cu atributii in domeniul educatiei si formarii profesionale, de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii si de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale. In randul beneficiarilor eligibili se inscriu si angajatorii, asociatiile profesionale, camerele de comert si industrie, organizatiile sindicale sau cele patronale.

Pot solicita fonduri nerambursabile pentru acest tip de proiecte si furnizorii de formare profesionala continua, de orientare si consiliere profesionala sau de servicii de specialitate pentru stimularea ocuparii fortei de munca.

Sunt finantate participarea elevilor si a studentilor la stagii de pregatire practica, achizitionarea de materiale suport pentru invatare la locul de munca, de materiale consumabile si echipamente de protectie necesare efectuarii stagiilor si formarea personalului din intreprinderi cu atributii in pregatirea practica.

Achizitionarea de carti, reviste de specialitate sau brosuri, ca materiale suport pentru invatare, se poate face in limita a 430 de lei pentru fiecare elev sau student, in cadrul unui stagiu de pregatire pentru fiecare an scolar. In cadrul programelor de formare profesionala se pot acorda elevilor si studentilor premii pentru performante in cuantum maxim de 1.850 de lei/practicant in cadrul unui stagiu sau in cadrul unui concurs.

Premiile pot consta si in excursii cu o durata maxima de cinci zile care sa cuprinda vizite la angajatori potentiali din Uniunea Europeana.

De asemenea, se acorda sprijin nerambursabil pentru elaborarea de materiale care sa vina in sprijinul activitatii de consiliere si orientare profesionala a elevilor si studentilor, constituirea unei baze de date cu informatii privind absolventii de invatamant profesional si realizarea anchetei de teren pe baza de chestionar.

Cofinantare de maximum 15%

Valoarea maxima a proiectului este de cinci milioane de euro, iar cea minima se situeaza la 500.000 de euro, cuprinzand cheltuieli eligibile si neeligibile. Astfel, beneficiarul va trebui sa acopere in intregime din resurse proprii sau imprumutate costurile neeligibile, dar si o cota din cele eligibile.

Cofinantarea are o pondere diferita in total in functie de statutul solicitantului. Astfel, daca beneficiarul finantarii este o persoana juridica cu scop patrimonial, acesta va acoperi 5% din cheltuielile eligibile, iar in cazul in care nu are scop patrimonial – doar 2%.

Beneficiarii ordonatori de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale si ai bugetului fondurilor speciale vor avea de acoperit din resurse proprii o cota de 15% din valoarea eligibila a proiectului.

Cofinantarea nu poate fi insa in natura. In categoria costuri eligibile se inscriu cheltuielile cu personalul, cazarea, transportul si diurna, cele aferente managementului de proiect, taxe, subventii sau burse.

De asemenea, cheltuieli eligibile sunt considerate si cele financiare si juridice, de administratie sau informare si publicitate. Pe langa partea de cofinantare, beneficiarul va acoperi si cheltuielile neeligibile ale proiectului.

Proiectul trebuie sa se desfasoare pe o perioada de maximum trei ani, dar nu mai putin de sase luni. Implementarea acestuia va putea incepe numai dupa semnarea contractului de finantare, data demararii fiind stabilita in contract.

Cine a accesat fonduri

Printre beneficiarii de fonduri europene pentru acest tip de proiecte se numara Universitatea Politehnica Bucuresti, Universitatea Bucuresti, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti si Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.

De asemenea, au accesat sprijin nerambursabil Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timisoara, Fundatia Nationala pentru Dezvoltare Comunitara, Filiala Iasi, scoala Postliceala Sanitara Fundeni si Fundatia Corona Iasi.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top