Cluj: Lacurile sarate de 6 milioane de euro au fost deschise

fonduri PHARE, lacuri sarate, proiect, turism, finantare

Lacurile sarate din Turda au fost inaugurate in aceasta dimineata. Este doar primul pas dintr-un proiect cu fonduri europene, intarziat din motive tehnice.

Primarul municipiului Turda, Tudor Stefanie ne-a declarat ca lacurile sunt doar prima parte din proiectul de modernizare a potentialului balnear al zonei. Lacurile au fost inaugurate acum, pentru a nu se pierde integral sezonul estival. Pe langa cele doua lacuri sarate, baza de agrement are prevazuta o cladire cu dusuri si un punct de desfacere a bauturilor racoritoare. Daca astazi intrarea publicului a fost libera, din data de 1 august, tariful de intrare va fi de 10 lei pentru adulti si 5 lei pentru copii.

Biletele vor fi incasate de catre reprezentantii firmei Salina Turda, o firma la care este actionar si Consiliul Local Turda. Potrivit primarului Stefanie, Consiliul Local controleaza de curand peste 80 la suta din firma Salina Turda.

Proiectul a fost semnat la sfarsitul anului 2007 si prevede in plus mai multe amenajari si modernizari in subteranul Salinei. Potrivit lui Ioan Astilean, patronul firmei Antrepriza de Constructii Industriale, executantul proiectului, mai multe probleme tehnice rezultate din instabilitatea stratului de sare au condus la imposibilitatea respectarii termenului fixat initial. „Au fost necesare consolidari si modificari la proiectul intial”, ne-a spus Astilean.

Baza de tratament

Un alt punct din proiect, aflat in faza finala de pregatire este baza de tratament din interiorul Salinei, din Mina Gisela, pregatita pentru exploatare la inceputul secolului al XX-lea, dar abandonata din cauze economie. Tudor Stefanie, primarul municipiului Turda ne-a declarat ca baza de tratament va fi inaugurata la sfarsitul saptamanii viitoare. Aici vizitatorii vor putea sa-si faca o cura de aerosoli in incaperi in care vor fi instalate monitoare TV, cu accces la internet, prevazute cu sali pentru gimnastica si tratament de kinetoterapie.

Teren de golf in mina

In interiorul minei Rudolf, cea mai mare cavitate de la exploatarile de sare din tara, sunt in faza avaansata de realizare caruselul pentru copii, terenurile de baschet si golf si amfiteatrul in sare. Primul lift care coboara la adancimea de 40 de metri este in faza finala de executie, urmand sa fie realizate al doilea lift, la cota 120 de metri si podul care duce la lacul din Mina Maria Tereza.

Proiectul a fost finantat cu fonduri PHARE, in valoare totala de 6 milioane de euro.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top