Negocieri Romania – Uniunea Europeana pentru cotele de produse agricole subventionate

Autoritatile romane vor negocia cu Comisia Europeana ce anume si cit vor putea produce agricultorii romani dupa integrarea in Uniunea Europeana. Aceste negocieri vor fi facute in urmatoarele doua – trei luni si constau in stabilirea nivelului cotelor.

Cotele sunt de fapt niste cantitati de produse sau suprafete care vor beneficia de subventiile europene, fara de care nu se va putea vorbi de o concurenta a produselor romanesti pe piata europeana.

Sistemul cotelor este de fapt esenta politicii agricole a Uniunii Europene: agricultorul roman urmeaza sa primeasca, dupa aderare, in medie, un sfert pina la o treime din valoarea in bani, pentru un litru de lapte sau un kilogram de griu sau sfecla de zahar.

Romania a solicitat o suprafata totala de circa 6,9 milioane de hectare din 14 milioane de hectare suprafata agricola totala, ca suprafata de baza pentru schema de plati directe prin documentul de pozitie, iar punctul de vedere al Comisiei Europene va fi formulat in decursul acestui trimestru dupa consultari prealabile cu statele membre.

Sursa: , Ziarul Evenimentul zilei online, vineri 16 ianuarie 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.