200.000 de euro pentru o pensiune

fonduri europene, pensiune, turism, investitie, amortizare, finantare

Constructia unei pensiuni cu bani europeni face parte din masura de incurajare a activitatilor turistice (313). Puteti sa demarati o astfel de investitie doar daca va aflati in mediul rural, intr-o zona nedezvoltata din punct de vedere turistic, in caz contrar acordandu-se finantarea exclusiv pentru modernizarea si extinderea pensiunii.

Obtinerea de fonduri pentru pensiuni este deschisa atat persoanelor fizice autorizate (PFA), cat si microintreprinderilor. De asemenea, sprijinul nerambursabil poate fi solicitat de comune, prin reprezentantul lor legal – primarul, sau de organizatii nonguvernamentale.

Important este ca beneficiarii fondurilor sa detina in proprietate sau concesiune un teren cu o suprafata de cel putin 1.000 de metri patrati.

Finantarea afacerilor nou-infiintate

„Daca sediul social al firmei nu se afla pe terenul ce face obiectul investitiei, atunci se va deschide un punct de lucru acolo”, explica Cristian Craciun, consultant la A&E Audit Financial Consulting. In plus, daca societatea in cauza a inregistrat deja activitate, este obligatoriu sa fi incheiat anul fiscal precedent pe profit.

Daca firma a fost infiintata mai demult, dar nu a desfasurat deloc activitate, atunci vor trebui depuse declaratiile de inactivitate, dar nu cu mai mult de trei ani in urma. in ceea ce priveste caracteristicile tehnice, pensiunile agroturistice vor avea maximum opt camere, iar celelalte tipuri de structuri de primire turistice cu functiuni de cazare vor avea maximum 15 camere la finalizarea investitiei.

Recomandat este insa sa construiti structurile la capacitatea maxima permisa, pentru ca sansele de a trece mai repede pe profit sunt mai mari. Constructia poate avea, dupa caz, bucatarie proprie, sala de mese, crama sau sala de conferinta, desi nu sunt obligatorii.

Amortizare in trei-cinci ani

Costurile minime ale pensiunii de opt camere pleaca de la 300.000 de euro si ajung pana la 600.000 de euro pentru varianta cu 15 camere. Pentru investitiile de interes public negeneratoare de profit, sprijinul nerambursabil poate ajunge pana la 100% din totalul cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 200.000 de euro.

In cazul investitiilor generatoare de profit, ponderea finantarii va fi de pana la 70% din totalul cheltuielilor eligibile (nu mai mult de 70.000 de euro) pentru proiectele in agroturism si de pana la 50% pentru alte tipuri de investitii in turismul rural, dar nu mai mult de 200.000 de euro.

Diferenta urmeaza sa o suporte beneficiarul, fie din surse proprii, fie printr-un credit obtinut de la banca. Unul dintre avantajele apelarii la o institutie de credit pentru obtinerea sumelor necesare este acela ca nu trebuie sa garantati cu alte bunuri, in afara viitoarei constructii.

In ceea ce priveste perioada de amortizare, aceasta variaza intre trei-cinci ani, pentru o pensiune cu 15 camere. Astfel, veniturile pe care le puteti obtine depind in mare masura de gradul de ocupare, de obicei de 60% in primul an si de 90% pana in al cincilea an de la darea in functiune.

„Din experienta pot sa spun ca veniturile variaza intre 200.000 si 350.000 de euro, iar cheltuielile intre 120.000-230.000 de euro. Iar marja de profit este cuprinsa intre 30-35%”, explica Craciun.

Sfaturi

Pentru a obtine un punctaj mai mare si, implicit, sanse mai mari de a obtine finantare este recomandat sa infiintati un punct de informare turistica, un centru ATV sau un SPA. Se acorda puncte suplimentare daca administratorul firmei este o femeie, cu varsta mai mica de 40 de ani.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top