Programul Rabla trebuie trimis in service

Programul Rabla, note de acceptare, autovehicule, prima de casare

Astfel, potrivit AFM, in perioada 15-31 iulie 2009 au fost date 5.065 de autovehicule. Anterior, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, anunta ca pana pe 14 iulie au fost cumparate 4.737 de masini in cadrul celei de-a doua etape. In luna iunie – care a reprezentat prima tragere din cadrul celei de-a doua etape – romanii semnasera note de acceptare pentru 3.513 autoturisme.

“Cresterea de 2,8 ori a notelor de acceptare pentru masinile oferite in iulie in cadrul programului Rabla fata de luna anterioara, respectiv la 9.802 de la 3.513, se datoreaza noilor modificari legislative referitoare la introducerea in legislatie a facilitatilor de leasing si de rate”, au precizat reprezentantii AFM. In cadrul celei de-a doua etape mai exista o tragere, care se va derula in cursul lunii august.

Marcile preferate de romani, in cadrul celei de-a doua etape au fost Dacia, Opel, Chevrolet, Renault-Nissan. La polul opus s-au situat Honda, Audi si Lada. Guvernul a mai decis pe 3 iunie ca o persoana poate cumpara mai multe autovehicule prin programul Rabla, iar prima de casare va fi acordata si pentru autoutilitarele usoare, de pana la 3,5 tone. Dupa prima etapa, care s-a derulat in intervalul 20 martie – 29 mai 2009, au fost scoase din uz 11.543 de autoturisme vechi, suma distribuita fiind de 43.863.400 lei, potrivit datelor revizuite publicate de AFM.

A treia etapa a programului, care se va derula de la 1 septembrie pana pe 11 decembrie, are alocate 38 milioane lei (pentru 10.000 de masini), dar suma poate creste sau scadea in functie de alocarile din a doua etapa. Ministerul Mediului pregateste un proiect prin care va permite accesul in programul Rabla si al persoanelor care-si cumpara masini vechi in scopul obtinerii primei de casare de la stat.

Astfel, ministerul ii incurajeaza pe romanii care au masini mai vechi de 10 ani in stare de functionare, dar nu intentioneaza sa intre in programul Rabla, neavand bani pentru achitarea diferentei pentru o masina noua, sa le vanda unor persoane interesate sa participe la program.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.