Firmele de consultanta pentru fonduri europene, lovite in plin de criza

Firmele specializate in acordarea de consultanta pentru accesarea de fonduri europene resimt din plin criza financiara, cele mai multe dintre acestea reclamand o scadere semnificativa a numarului de clienti.

Multe dintre aceste companii incearca sa se indrepte spre alte domenii de consiliere. Specialistii in acest sector sunt de parere ca activitatea merge prost din cauza inaspririi conditiilor de creditare, dar si a epuizarii fondurilor alocate diverselor programe europene.

Firmele iesene specializate in acordarea de consultanta pentru accesarea de fonduri europene resimt din plin criza financiara. Desi inca nu sunt foarte multe cele care si-au inchis portile in acest an, cele ramase fac eforturi uriase sa reziste pe piata, schimbandu-si domeniile de consiliere cu unele mai promitatoare.

Un lucru este cert insa: aproape toate firmele de consultanta iesene si-au redus activitatea la jumatate in ultimele luni, patronii acestora reclamand scaderea semnificativa a numarului clientilor fata de aceeasi perioada a anului 2008.

“Nu stiu ce fac celelalte firme de consultanta, dar noi, in 2009, am inregistrat o scadere cu peste 40% a numarului clientilor, iar activitatea firmei s-a redus substantial. Din aceasta cauza, am schimbat mai multi salariati, unii dintre acestia fiind nemultumiti de salariile incasate. In actualele conditii de criza, noi nu putem opri salariatii sa plece la alte locuri de munca mai bine platite. In prezent, mai toate firmele de consultanta asteapta lansarea sesiunilor de depunere a proiectelor pentru accesarea fondurilor europene de catre privati, in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala“, a spus Irina Botezatu, reprezentant al firmei Consolvo SRL.

Multe dintre companii si-au diversificat domeniile de consiliere

Pentru a face fata lipsei acute de clienti, multe dintre firmele de consultanta iesene si-au diversificat domeniul de consiliere sau chiar au renuntat la o serie de activitati.

Una dintre cele mai mari firme de consultanta din Iasi, SC Relians Corp SRL, a renuntat sa mai realizeze proiecte pentru solicitanti de bani europeni din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR).

“Pana recent mai facem si noi proiecte pentru privati si primarii in vederea accesarii fondurilor europene, dar acum, nefiind rentabil, am renuntat la acest domeniu. Am fost preluati de o alta firma si ne-am axat pe alte domenii de proiectare si consultanta, cum ar fi cele de infrastructura”, a spus Ovidiu Rata, reprezentant al SC Relians Corp SRL.

Unele firme de consultanta s-au orientat rapid spre alte surse de finantare.

“Facem si noi ce putem ca sa rezistam pe piata. Noi ne-am orientat in ultima perioada spre fondurile guvernamentale pentru dezvoltarea afacerilor intreprinderilor mici si mijlocii, chiar daca sunt sume mai mici in joc. Pentru programul FEADR sunt mai putini solicitanti, mai ales ca se pot cere in acest moment fonduri doar pentru modernizarea si dezvoltarea satelor, asa ca orice program de finantare este o sursa de proiectare pentru noi”, a spus si Florentina Bombea, consultant al firmei Victor Press Consult SRL.

Mai multe detalii: www.flacarais.ro.

Sursa: Flacara Iasului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.