O gradinita din Arad a creat standarde de instruire comune in zona transfrontaliera cu fonduri Phare

Arad, gradinita, PHARE CBC, fonduri europene, proiect, educatie

Proiectul, cu o valoare totala de 51.630 euro, din care 34.222,50 euro proveniti din fonduri PHARE, 11.407,50 euro din bugetul de stat, iar 6.000 euro reprezinta contributia beneficiarului Consiliul Local Arad, a fost implementat pe parcursul a 12 luni.

Partenerii acestui proiect au fost Gradinita cu program prelungit nr.14 Arad, Consiliul Local Arad, Gradinita Romanvarosi Ovoda, Gyula-Ungaria, Gradinita cu program prelungit nr.15 Arad, Gradinita cu program prelungit nr.16 Arad si Gradinita cu program normal nr.17 Arad.

Obiectivul general al proiectului a fost dezvoltarea cooperarii transfrontaliere intre institutii si comunitati la nivelul invatamantului prescolar. In cadrul acestui proiect s-au desfasurat urmatoarele activitati: 4 schimburi de experienta si 4 seminarii, o vizita de studiu, editarea de publicatii.

Scopul schimburilor si al seminariilor a fost utilizarea limbilor romana si maghiara in procesul instructiv-educativ, imbunatatirea cunostintelor de limba romana si intensificarea colaborarii dintre cadrele didactice la nivel de invatamant prescolar din zona transfrontaliera.

Rezultatele derularii acestui proiect au fost:

– infiintarea a 2 centre de resurse in Romania si Ungaria;
– formarea a 3 echipe de lucru la gradinitele implicate in proiect;
– instruirea a 20 de cadre didactice in operare PC;
– instruirea a 62 de educatoare din Romania si Ungaria in domeniul educatiei interculturale;
– personalizarea a 10 sali de clasa;
– realizarea unei pagini web, unui film al proiectului, imprimarea de afise, pliante, mape etc.;
– editarea a 3 publicatii: Minidictionar ilustrat bilingv, Culegere de poezii, cantece si scenete, Ghid metodic pentru educatia interculturala;
– achizitionarea de echipamente IT (4 laptop-uri, 4 imprimante, 4 scanere, 4 aparate foto digitale, 4 videoproiectoare, un copiator) si consumabile pentru gradinitele: P.P. nr.14 Arad, P.P. nr.15 Arad, P.P. nr.16 Arad.

Beneficiarii finali ai acestui proiect sunt 950 de copii prescolari inscrisi la gradinitele implicate in proiect.

Acest proiect si-a atins in totalitate obiectivele propuse prin activitatile desfasurate si rezultatele obtinute, crescand astfel calitatea procesului instructiv-educativ, imbunatatind transferul de cunostinte si experiente didactice in domeniul invatamantului prescolar la cele cinci gradinite implicate in proiect din Romania si Ungaria.

Sursa: Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.