Sistem ecologic integrat de colectare a deseurilor in Dambovita

CJ Dambovita, sistem integrat de colectare a deseurilor, proiect ISPA

Consiliul Judetean are in derulare un proiect ISPA de colectare, transport, depozitare si tratare a gunoiului. Conform proiectului, urmeaza sa fie montate pubelele ecologice si sa fie desemnati operatorii de salubritate prin licitatie.

“Poate ca venirea noilor utilaje va indemna cetatenii sa fie mai atenti in pastrarea curateniei”, a declarat presedintele CJ Dambovita, Florin Popescu.

Prin programul ISPA, care are termen de finalizare data de 31 decembrie 2009, se propune introducerea treptata a colectarii selective a deseurilor urbane in pubele si containere, transportul acestora pentru valorificare la statia centrala de selectare, compostare si depozitare a deseului ultim, nevalorificabil, in depozite ecologice.

Valoarea totala a proiectului este de 26 de milioane de euro, 75% reprezentand fonduri nerambursabile ISPA.

In prezent, in nicio localitate din Dambovita nu se realizeaza in intregime colectarea selectiva a deseurilor. La nivel de judet, au fost achizitionate 18 compactoare de colectat deseurile si opt masini de curatenie, care vor matura si spala strazile din toate orasele judetului.

Totodata, au fost cumparate sase tractoare cu remorci, care vor colecta gunoiul din zonele de deal, greu accesibile. Inca doua masini vor transporta containere de 10 metri cubi, care vor fi amplasate in centrul fiecarei comune si unde vor fi stranse resturile vegetale.

Peste 100.000 de pubele vor ajunge, gratuit, in toate gospodariile din judet. Tot peste aproximativ doua luni, autoritatile vor instala containere in care se vor aduna separat deseurile de sticla sau dozele, peturile si hartia. Cele doua gropi ecologice, de la Aninoasa si Titu, colecteaza, de la 15 iulie, gunoiul din tot judetul.

Groapa de gunoi de la Aninoasa a fost deja acoperita in proportie de 80% cu o geo-membrana, dupa ce gunoiul a fost compactat. De asemenea, a fost asezat un strat de pamant maruntit pe care va fi insamantata iarba. Groapa de la Titu nu a ajuns inca la nivelul cerut de normele europene pentru a fi acoperita, dar se va depozita in continuare gunoi compactat.

Conform Agentiei pentru Protectia Mediului Dambovita, depozitele de deseuri din judet, cu exceptia celor de la Aninoasa si Titu, nu erau amenajate ecologic, iar intretinerea lor consta in nivelare si compactare.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.