Asigurari de la Guvern de cofinantare a proiectelor municipiului Iasi

Iasi, Guvern, asigurare, cofinantare, proiecte, plan integrat, fonduri UE

Gheorghe Nichita a afirmat ca, in calitate de primar al unui oras care in urma cu doi ani a fost declarat pol de crestere economica, a solicitat guvernantilor sprijin pentru dezvoltarea proiectelor aflate in derulare.

Conform afirmatiilor acestuia, municipalitatea ieseana poate accesa in perioada urmatoare fonduri nerambursabile in valoare de 114 milioane de euro in vederea implementarii proiectelor de dezvoltare locala, incluse in Planul Integrat de Dezvoltare pentru Polul de Crestere, insa este nevoie de o cofinantare de 18,5 milioane de euro.

“Guvernul a spus ca va da garantii pentru cofinantarea fondurilor europene si celelalte proiecte. Premierul Emil Boc a promis ca Iasiul va primi fondurile necesare cofinantarii acestor proiecte printr-o garantie guvernamentala. Acest lucru inseamna, totodata, si dobanzi mai mici la creditele luate. Una este sa garanteze administratia locala si alta Guvernul”, a spus Nichita.

Planul Integrat de Dezvoltare pentru Polul de Crestere cuprinde 73 de proiecte pentru care municipalitatea ieseana intentioneaza sa atraga fonduri europene nerambursabile, insa trebuie sa contribuie cu o parte din fonduri.

Printre proiectele incluse de municipalitatea ieseana in Planul Integrat de Dezvoltare pentru Polul de Crestere se afla o autogara moderna, dezvoltarea axei de transport nord-sud in municipiu, infiintarea unui muzeu al municipiului Iasi, precum si a unei gradini zoologice.

Nichita a anuntat ca in timpul discutiilor de la Bucuresti a primit asigurari ca judetului Iasi ii va fi alocata suma de un milion de euro pentru finalizarea lucrarilor de constructie a depozitului ecologic Tutora. Cu toate acestea, in opinia primarului, suma este mica, tinand cont ca valoarea totala a investitiei ce trebuie finalizata pana la sfarsitul lunii august este de peste sapte milioane de euro.

“Din pacate, aceasta este suma pe care Guvernul ne-o poate oferi in acest moment. Situatia de la Iasi nu este singulara. Cauza principala a intarzierii lucrarilor este lipsa banilor”, a declarat Gheorghe Nichita.

Acesta nu a exclus posibilitatea de a chema in instanta Ministerul Mediului in cazul in care Guvernul nu va aloca sumele necesare finalizarii lucrarilor la depozitul ecologic de la Tutora. In opinia sa, acest minister este cel care, potrivit legislatiei in vigoare, ar fi trebuit sa asigure cofinantarea acestor lucrari.

“Timpul este foarte inaintat, iar data la care aceasta investitie trebuie sa fie finalizata se apropie cu pasi repezi. Municipalitatea si-a facut treaba, alocand fondurile necesare investitiei. Acum este randul Guvernului sa-si onoreze promisiunile. In caz contrar, nu excludem posibilitatea de a actiona in judecata Ministerul Mediului”, a explicat primarul Nichita.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.