Fondurile ISPA 2000 – 2003: un succes la capitolul rezultate

Instrumentul pentru Politici Structurale de Pre – Aderare (ISPA) a fost infiintat ca parte a Agendei 2000 pentru a furniza asistenta statelor candidate din Europa Centrala si de Est in pregatirea pentru aderarea la Uniunea Europeana. ISPA furnizeaza sprijin pentru investitii la scara larga in infrastructura de transporturi si mediu in Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Ceha, Romania, Slovacia, Slovenia si Ungaria, asa cum furnizeaza Fondul de Coeziune pentru Statele Membre.

In perioada 2000 – 2004, Comisia a aprobat finantarea a 324 proiecte in valoare totala de 7 miliarde EURO. Din aceasta suma, mai mult de 1 miliarde EURO au fost deja alocati pentru investitii.

In sectorul transporturilor, ISPA a contribuit la dezvoltarea viitoarei retele de transport transeuropene. ISPA a furnizat, de asemenea, asistenta financiara pentru proiecte de mediu, in special pentru alimentarea cu apa, tratarea apelor reziduale si administrarea deseurilor. In ambele sectoare, ISPA a sprijinit statele in curs de aderare si statele candidate in vederea consolidarii capacitatii administrative si de intelegere pentru implementarea legislatiei primare.

Sunt necesare eforturi suplimentare continue din partea statelor in curs de aderare beneficiare ISPA pentru identificarea si pregatirea proiectelor care sa fie finantate din bugetul Fondului de Coeziune. Bulgaria si Romania, care vor beneficia si ele de alocarile crescute ale ISPA, desi nu devin membre ale Uniunii Europene in 2004, trebuie sa depuna eforturi similare.

Pentru perioada 2004 – 2006, a fost alocata suma de 22 miliarde EURO (preturi 1999) pentru toate instrumentele structurale din cele 10 state care adera la UE in 2004. O treime din aceasta suma a fost alocata pentru Fondul de Coeziune.

Sursa: , Infoeuropa, 13 februarie 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.