Cererea de finantare europeana depaseste fondurile alocate

Fonduri europene, proiecte, Moldova, centre urbane, POR

Primariile din Moldova au dat dovada de multa efervescenta in redactarea de proiecte pentru atragerea de fonduri nerambursabile. Orasele declarate centre urbane au depus proiecte numeroase, care depasesc de doua ori alocarea financiara oferita de Uniunea Europeana, prin Axa Prioritara 1, din cadrul Programului Operational Regional.

Orasele Suceava si Bacau, desemnate poli de dezvoltare urbana, pregatesc Planurile Integrate de Dezvoltare, in timp ce Iasiul, pol de crestere economica, stabileste strategia pentru cheltuirea a peste 100 de milioane de euro.

Considerate in trecut corijente la atragerea de bani de la Uniunea Europeana, orasele de provincie par sa fi prins gustul fondurilor nerambursabile.

Lansarea competitiei pe Axa Prioritara 1, in cadrul Programului Operational Regional (POR), a aratat setea nesperata de bani pe care orasele cu cateva mii de locuitori si mai putin dezvoltate o pot avea. Desi au avut un timp scurt la dispozitie pentru redactarea proiectelor si pentru a realiza strategii de dezvoltare, localitatile mici si mijlocii din Moldova s-au dovedit mai mult decat active in cursa privind castigarea de proiecte.

Valoarea sumelor pe care orasele mici o solicita de la Uniunea Europeana prin Axa Prioritara 1 depaseste de doua ori alocarea financiara maxima care se poate atrage. “In prezent, sunt in evaluare 16 proiecte, redactate la nivel regional, a caror valoare este de 115 milioane de euro. Situatia este buna, avand in vedere ca s-au solicitat sume de doua ori mai mari decat valoarea financiara pusa la dispozitie prin Axa Prioritara 1, care este de 68,1 milioane de euro”, ne-a declarat Constantin Apostol, directorul Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Est (ADRNE).

Mai multe detalii: www.financiarul.com.

Sursa: Financiarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.