Banii UE pot salva o biserca unica in tara

CJ Arad, biserica, fonduri europene, manastire, arheologi

Arheologii Complexului Muzeal Arad pot reface astazi tabloul vietii din manastire, asa cum era ea acum aproape un mileniu.

Pe langa fragmente de capiteluri, colonete, portaluri, bucati de mozaic, picturi murale bucati de vase din cupru s-au descoperit accesorii vestimentare, dar si componente ale atelierelor de prelucrare a fierului si osului.

“In urma analizelor si investigatiilor de laborator, s-a elaborat strategia de conservare curativa a mozaicurilor, avand la baza principiile minimei interventii”, a explicat Adelina Stoenescu, director de comunicare in Complexul Muzeal Arad.

In paralel, specialistii au reusit sa reconstituie virtual unele parti din manastire: capela funerara, turnul-fantana, porticul claustrului si curtea interioara.

Festival pentru ruine

Aradenii vor vedea pentru ultima data situl de la Bizere, sambata si duminica, in cadrul unui festival cu muzica medievala, calarie si concursuri de tras cu arcul. La inceputul saptamanii viitoare, situl va fi acoperit, pana cand se va gasi o formula pentru expunerea permanenta. Reprezentantii Consiliului Muzeal Arad si cei ai Consiliului Judetean incearca acum sa obtina fonduri europene pentru a proteja manastirea.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.