IMM-urile vor primi ajutoare de stat pentru alinierea la standardele de mediu

Dupa cum stipuleaza noua legislatie in vigoare, ajutoarele de stat vor putea fi acordate pentru dezvoltarea regionala, protectia mediului inconjurator dar si pentru salvarea unei intreprinderi de la faliment si restructurare.

Ajutorul de stat pentru dezvoltarea regionala inseamna de fapt o suma de bani acordata pentru sprijinirea investitiilor si crearea de locuri de munca, iar aportul beneficiarului de ajutor trebuie sa fie de cel putin 25 la suta, in cazul IMM-urilor ajutorul regional putand fi de 65 la suta din valoarea investitiei.

In acelasi timp, o conditie pentru primirea acestui tip de ajutor de stat este obligativitatea de a mentine investitia pentru o perioada minima de 5 ani, in timp ce valoarea bruta a ajutorului regional este de 50 la suta din totalul cheltuielilor cu investitia.Acest ajutor nu poate fi aplicat productiei, prelucrarii si comercializarii produselor agricole, pescuitului si industriei lemnului.

Ajutorul de stat pentru protectia mediului inconjurator se acorda pentru alinierea la standardele de mediu existente (doar pentru IMM-uri), pentru atingerea unor standarde mai ridicate decat cele in vigoare, pentru economisirea de energie si pentru producerea combinata de energie electrica si termica, pentru promovarea surselor de energie regenerabila si pentru reamplasarea agentilor economici.

Ajutorul pentru salvare si restructurare este cel de-al treilea tip de ajutor statal. Astefl, in termen de 6 luni de la autorizare, firma trebuie sa comunice un plan de restructurare care sa asigure viabilitatea pe termen lung. Concomitent cu acordarea ajutorului de stat trebuie luate anumite masuri prin care sa se compenseze efectele de distorsionare a concurentei, cea mai intalnita fiind diminuarea cotei de piata prin reducerea capacitatii de productie. Acest ajutor se acorda o singura data sau la 10 ani dupa finalizarea perioadei de restructurare. Toate ajutoarele de stat de mai sus se vor acorda doar dupa ce se obtine avizul Consiliului Concurentei. Noua lege privind ajutorul de stat prevede, de asemenea, limitarea pana la eliminare a ajutoarelor de stat acordate siderurgiei, industriei carbonifere, industriei auto si constructiilor navale.

Sursa: , Ziarul Adevarul online, 18 martie 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.