Satu Mare: Un sfert din bugetul local va merge pe credite

credite, Satu-Mare, buget, grad de indatorare, rate, dobanzi

Gradul de indatorare al Primariei Satu Mare, in prezent de 16,7%, va creste in urmatorii doi ani la aproape 23%.

In urmatorii 20 de ani, municipalitatea are de platit ratele si dobanzile celor patru credite, in valoare de peste 40 de milioane euro, contractate pentru investitii incepand din anul 2005. Suma estimata la finalul celor 20 de ani de creditare depaseste 65 de milioane de euro.

Varf de plata in urmatorii 20 de ani

Singurul credit la care se platesc in prezent rate este cel de patru milioane de euro contractat in anul 2005 pentru Pasajul Fabricii. Pana in 2012 vor trebuie achitati 4,6 milioane de euro. Tot in 2005, Primaria a deschis o linie de finantare de circa 16 milioane de euro, din care a utilizat 14,5 milioane.

“Este un credit pe o perioada de 20 de ani, iar suma finala va ajunge undeva la 25 de milioane de euro. Banii au au mers pe reabilitarea cartierului Micro 14 si a unor artere importante”, sustine directorul economic al Primariei, Lucia Ursu.

Si in cazul celui de-al treilea credit, de peste 10,8 milioane de euro, destinat cofinantarii proiectului ISPA al Apaserv, primele rate vor fi platite anul viitor. Suma estimata care trebuie achitata pana in anul 2028 si este de circa 15 milioane de euro.

Anul trecut s-a contractat si al patrulea credit al Primariei, de peste 10,7 milioane de euro. Rambusarea acestuia incepe in 2011, iar la final vor fi platiti cel putin 18,5 milioane de euro. Banii sunt pentru investitii in infrastructura.

Pentru ca s-a apelat la perioade de gratie, in urmatorii doi ani, plata creditelor va ajunge la aproape 23 la suta din bugetul local. Pentru a nu aparea probleme, municipalitatea a inceput sa taie din cheltuieli.

“De la salubrizare s-au taiat anul acesta aproape doua milioane de lei, din 9,6 milioane cat a costat in 2008”, mai spune Ursu. “Pe termen lung este o afacere buna pentru oras.

Daca am fi demarat acum lucrarile pe care le-am facut in urma cu trei ani, ne-ar fi costat enorm, cu circa 160% in plus. Pentru a echilibra bugetul, vom taia din investitii”, afirma primarul Iuliu Ilyes. Chiar si asa, specialistii considera ca gradul de indatorare atins este unul rezonabil.

“Se poate merge si pana la 30%, cat este stabilit gradul de indatorare pentru administratiile locale. Important e sa se poata rambursa creditele. Orice credit are si factori de risc”, a explicat Daniel Ardelean, director la CEC Bank Satu Mare.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.