Se cauta medic pentru proiect european!

finantare nerambursabila, medic, proiect, rromi, asistenta, autoutilitara

Primaria Bistrita incearca sa angajeze un medic. Datele contractuale sunt simple: program de lucru de patru ore si salariu foarte mic – 480 de lei lunar. Se cere asigurarea asistentei medicale primare pentru pentru 335 de romi din cartierul Sarata, Valea Stejei si zona de langa rampa de gunoi a Bistritei.

La primul concurs s-a prezentat doar un candidat, care a refuzat sa semneze un angajament cu primaria din cauza salariului care nu se ridica nici macar la nivelul salariului minim pe economie de 600 de lei.

Salariu enorm de mic

“Un singur candidat s-a prezentat la concurs, dar a refuzat semnarea contractului. Salariu este de 480 de lei pentru o jumatate de norma, adica patru ore pe zi. Perioada de implementare este de cinci ani. Vom organiza concursuri pana la ocuparea postului”, a precizat purtatorul de cuvant al Primariei, Mihai Rusti. De altfel, medicii recunosc ca salariul este foarte mic si deloc tentant.

“Sa lucrezi patru ore pe zi cu persoane care nu au acte si carora nu le poti prescrie retete gratuite decontate de Casa de Asigurari, pentru ca nu sunt asigurati, nu e asa de usor. Salariul mi se pare enorm de putin, mai ales ca nu poti sa iti duci la capat actul medical”, este de parere Ecaterina Marica, medic de familie la un cabinet din Bistrita.

Bani de la UE

Achizitionarea unei autoutilitare, a echipamentelor medicale si a unei aparaturi care sa asigure servicii medicale generale pentru 335 de romi din cartierul Sarata face parte dintr-un proiect de imbunatatire a conditiei romilor, prevazut in programul Phare 2006.

Primaria Bistrita si-a dat acordul, in februarie, pentru finantarea a putin peste 6.000 de euro din valoarea totala a programului, restul de bani – pana la peste 54.000 de euro – fiind asigurati din fonduri europene.

Pana acum, s-au achizionat o masina de peste 27.000 de euro, materiale medicale de aproximativ 2.000 de euro si s-a comandat aparatura electronica de 14.000 de euro. Restul de bani se vor cheltui pentru dotari si salarizare.

Toate acestea astepta un medic care sa le foloseasca, programul fiind blocat pana la ocuparea acestui post. Situatia romilor din Sarata este ingrijoratoare pentru ca multi nu sunt inscrisi pe listele unui medic de familie.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.