
Drumul reabilitat si modernizat catre Parcul Natural Apuseni, Cetatea Oradei revitalizata si unitatile de cazare curate si noi sunt elementele cheie ale resuscitarii turismului bihorean, prin proiecte cu finantare europeana.
Potrivit Andreei Atanasiu, expert de comunicare si promovare a Programului Operational Regional (POR), de la Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest, Bihorul are un potential extraordinar de atragere a finantarilor europene, in special pe sectorul de turism.
Exemple de proiecte
Prin reabilitarea, pe o portiune de 28,550 km, a DJ 763 Sudrigiu- Pietroasa-Cabana Padis, turistii bihoreni si straini vor avea posibilitatea sa descopere Parcul Natural Apuseni.
Beneficiarii directi ai proiectulul Consiliului Judetean Bihor vor fi turistii, dar si operatorii economici si forta de munca locala. Beneficiarii indirecti vor fi locuitorii comunelor Rieni, Draganesti, Buntesti, Pietroasa si Budureasa.
Revitalizarea Cetatii Oradea, in vederea transformarii intr-un complex turistic european – conform proiectului depus de Primaria Oradea, va crea noi surse de venit si mai ales locuri de munca in domeniul culturii, turismului si a ramurilor economice conexe.
De banii europeni nu profita doar sistemul public. Pensiunea Elim, din Baile Felix, a fost modernizata, tot cu sprijin financiar UE.
Finantari nerambursabile
Pentru introducerea Cetatii Oradea in circuitul turistic European, finantarea nerambursabila ajunge la valoarea de 6.693.479 Euro. In drumul judetean care asigura accesul catre Padis se investesc circa 18 milioane de euro, din care Consiliul Judetean Bihor va contribui cu aproximativ 305.000 euro.