Cum s-au fript unii cu proiectele europene

Nu mai putin de cinci dintre cele 11 firme din regiunea Moldovei care au beneficiat de fonduri Phare 2005, Schema de investitii: “Asistenta acordata IMM-urilor in scopul achizitionarii de servicii de consultanta in afaceri” si-au vazut planurile de dezvoltare naruite.

Per total, aceasta inseamna ca 45% din proiecte au fost anulate, iar circa 65.000 euro, sume nerambursabile care ar fi putut contribui la dezvoltarea IMM-urilor din Moldova, se vor intoarce sau deja s-au intors la Comisia Europeana, respectiv bugetul statului.

Mai grav decat toate acestea la un loc este faptul ca cele mai mari proiecte, ce insumeaza circa 350.000 de euro, derulate de Impex Romcatel SA Iasi si Oficiul Patronal Judetean Iasi, sunt pe cale sa fie reziliate din cauza suspiciunii de conflict de interese ce planeaza asupra lor.

Acestea vor ridica rata esecului la 63%, pe schema de finantare in discutie.

In trei cazuri, motivele rezilierii contractelor sunt legate de imposibilitatea asigurarii cofinantarii de 50% din valoarea proiectului. Insa, au existat si situatii legate de nereguli depistate de Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Est (ADR N-E), in calitate de Autoritate de Implementare pentru toate componentele programelor Phare de Coeziune Economica si Sociala, derulate pana in prezent.

Mai multe detalii: www.financiarul.ro.

Sursa: Financiarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.