Romania va primi dar si va contribui la bugetul UE

Dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, Romania va contribui la bugetul UE cu circa un miliard de euro, dar in primii trei ani dupa aderare va fi primitor net de fonduri, a declarat Raluca Zamfirescu, director general pentru relatii bugetare cu UE în cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Pentru 2007, bugetul comunitar insumeaza 128 miliarde euro, din care Romaniei ii vor reveni trei miliarde euro, in diverse fonduri, dar depinzand foarte mult de capacitatea de absorbtie pentru fondurile respective.

In perioada 2007-2013, Romania are la dispozitie 30 de miliarde euro de la UE, dar exista o serie de conditii care trebuie indeplinite. Acestea se refera la capacitatea autoritatilor de a stimula asimilarea acestor fonduri, la procedurile comunitare si la faptul ca in fiecare an, desi s-a aprobat perspectiva financiara pe sapte ani, se desfasoara negocieri pentru bugetul anului respectiv.

Din 2007, Romania va primi pentru inca 2-3 ani fondurile de preaderare si fondurile post-aderare, care sunt fondurile structurale si de coeziune si fondurile pentru agricultura.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) calculeaza balanta financiara neta, care pune in comparatie ceea ce primim si ceea ce platim si pe care MFP o va actualiza in permanenta ca sa ne asiguram ca suntem primitor net de fonduri.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.