Ministerul Agriculturii vrea sa prelungeasca termenul acordarii cofinantarii nerambursabile pentru proiectele SAPARD

proiecte, SAPARD, investitii, cofinantare, fonduri europene, termen

Conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 59/2006 privind asigurarea de la bugetul de stat a cofinantarii publice nerambursabile pentru proiectele de investitii din cadrul Programului SAPARD, suma stabilita se ridica la 1.029.000.000 lei.

Din aceasta suma, au fost contractate proiecte in valoare de 974 milioane lei.

“Dat fiind incapacitatea beneficiarilor de a implementa proiectele angajate, au fost reziliate proiecte in valoare de circa. 199 milioane lei, rezultand astfel o utilizare efectiva de circa 775 milioane lei, adica 75% din valoarea alocata prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 59/2006”, potrivit Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

Astfel, in prezent, din totalul de 1.239 proiecte contractate de Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) incepand cu anul 2006 avand cofinantare publica nerambursabila de 974 milioane lei, 621 proiecte, avand cofinantare publica nerambursabila de 267 milioane lei, sunt finalizate.

Pe langa acestea 434 proiecte, avand cofinantare publica nerambursabila de 508 milioane lei, se afla in curs de executie. De asemenea, 184 proiecte, avand cofinantare publica nerambursabila in valoare totala de 199 milioane lei, raportul contractual a incetat, in principal din motivul imposibilitatii de sustinere a cofinantarii din partea beneficiarilor.

“In situatia actuala exista riscul ca unele dintre proiectele incluse in categoriile de mai sus sa nu fie finalizate in termenele mentionate in contractele de finantare sau in actele aditionale, fapt ce poate conduce la neindeplinirea obiectivului propus prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 59/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv continuarea procesului de reforma a sectorului agroalimentar, precum si asigurarea unei actiuni tranzitorii intre Programul SAPARD si FEADR”, se arata in datele MAPDR.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.