Sprijin pentru afaceri in zonele cu probleme

Intreprinzatorii din Valea Jiului se pot bucura de un centru de afaceri nou. Acesta functioneaza ca un incubator care poate gazdui activitatea a aproximativ 20 de mici firme. Spatiile destinate firmelor detin toate dotarile necesare, dar principala facilitate oferita este reducerea de 90% la plata chiriei. Intreprinzatorii sunt selectati pe baza planului de afaceri, iar cei acceptati vor fi sprijiniti de catre consultanti si in accesarea de fonduri nerambursabile.

Acesta este primul centru de afaceri de acest tip din Romania, iar in perioada imediat urmatoare urmeaza sa mai fie deschise alte 9 centre, in mai multe zone afectate de restructurarea sectorului minier. Construirea acestor incubatoare de afaceri face parte din programul “Inchiderea minelor si atenuarea impactului social”, finantat de Banca Mondiala.

O alta posibilitate de dezvoltare a unei noi afaceri in regiunile defavorizate o reprezinta creditele bancare acordate in baza unor programe de dezvoltare regionala. In cazul programelor Phare, o parte din fondurile imprumutate de IMM sunt nerambursabile. Schema de finantare presupune un avans de 15% din partea solicitantului si 85% pe baza de credit. Din aceasta cota, 25% este cota de participare a bancii, iar 75% este din fondurile Phare puse la dispozitie de organizatiile internationale. In toate cazurile, un sfert din finantarea Phare este nerambursabila.

Un alt program este cel finantat de Fondul International pentru Dezvoltare Agricola prin BCR, destinat dezvoltarii rurale a Muntilor Apuseni. Dobanda perceputa acestor credite este de 7,5% pe an, iar suma maxima acordata este de 100.000 USD.

Sursa: Revista Capital

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.