Mai putini bani nerambursabili pentru Masura 121

fonduri nerambursabile, Masura 121, fermieri, agricultura, investitii

Procentul de cofinantare nerambursabila pentru Masura 121 variaza intre 40% si 65%. Obtin procente mai mari de finantare, de plus 10%, tinerii fermieri si fermierii din zonele defavorizate, montane, incluse in reteaua Natura 2000.

In baza Tratatului de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, pentru perioada 2007-2009 Romania a avut posibilitatea de a porni de la un procent de 50% cofinantare nerambursabila, iar din 2010 va reveni la procentul de 40% stipulat in regulamentul.

De asemenea, din 2011, nu se va putea cere majorarea sprijinului nerambursabil cu 25% pentru investitiile noi care au drept scop protectia apelor impotriva poluarii cu nitrati proveniti din surse agricole.

Mai multi bani pentru tinerii fermieri

Pentru investitiile realizate de tinerii agricultori cu varsta sub 40 ani sprijinul nerambursabil poate fi majorat cu inca 10%. Pentru perioada 2010-2013, valoarea maxima a fondurilor nerambursabile va fi de 800.000 de euro pentru un proiect. Valoarea maxima eligibila a unui proiect nu va putea depasi doua milioane de euro.

Investitii in producerea energiei regenerabile

Pentru proiectele care includ si investitii pentru producerea si utilizarea energiei regenerabile, valoarea maxima a cofinantarii publice poate ajunge la 1,2 milioane de euro, fata de 1,5 milioane de euro pana in 2010.

Valoarea maxima eligibila a unui astfel de proiect poate fi de trei milioane de euro, iar sprijinul nerambursabil va fi de maximum 40%.

Mai mult, pentru proiectele ce apartin unei forme asociative si care deservesc membrii acesteia, valoarea maxima a cofinantarii publice poate ajunge la 1,6 milioane de euro, cu o pondere a sprijinului nerambursabil de maxim 40%. Valoarea maxima eligibila a unui astfel de proiect va fi de patru milioane de euro.

Bani pentru modernizarea fermelor de animale

Pentru Masura 121 au fost deschise cinci sesiuni de depunere de proiecte, prima dintre ele in martie 2008. De la data lansarii masurii au fost contractate 1.308 proiecte in valoare de 393 milioane euro. Pana in prezent, APDRP a autorizat plata 85 milioane euro pentru 955 de proiecte care au intrat deja in perioada de implementare a investitiilor.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.