Raport TI privind fraudele cu fonduri comunitare

Raport TI, fonduri comunitare, antifrauda, mecanism

„Departamentul de Lupta Antifrauda a trecut si el printr-o criza institutionala fara precedent, incercandu-se transformarea sa din organism ce functioneaza in structura Cancelariei primului-ministru intr-o forma de Corp de Control. Actul normativ a fost insa declarat neconstitutional de Curtea Constitutionala pe 9 iulie 2009”, arata Transparency International Romania intr-un raport national asupra coruptiei .

TI Romania isi exprima profunda ingrijorare cu privire la adoptarea Ordonantei de Urgenta din, care modifica legislatia privind organizarea si functionarea Departamentului pentru Lupta Antifrauda – DLAF, institutie de contact cu Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF) in Romania.

In 11 februarie 2009, prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului numarul 3, ulterior declarata neconstitutionala de catre Curtea Constitutionala, legislatia privind organizarea si functionarea Departamentului pentru Lupta Antifrauda – DLAF, institutie de contact cu Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF) in Romania era modificata, aducandu-se o grava atingere independentei DLAF.

Directorul executiv al TI-Romania, Victor Alistar, a explicat ca, in ultimul an, sistemul achizitiilor publice a fost modificat de cinci ori, urmarea fiind o scadere a standardelor de siguranta privind utilizarea fondurilor publice. El a aratat ca, in perioada iunie 2008-septembrie 2009, s-a anulat independenta operationala a Departamentului de Lupta Antifrauda si s-a politizat personalul acestei institutii, care este instrumentul cheie in protejarea utilizarii fondurilor europene.

De asemenea, Alistar a spus ca s-au realizat serioase regrese in administratia publica, odata cu politizarea functiilor publice. Un alt minus in domeniul administratiei publice este ca prin legea unica de salarizare au fost inlaturate incompatibilitatile general pentru functionarii publici, permitandu-le acestora sa aiba pe langa raportul de servicu si alte raporturi contractuale.

Victor Alistar, a declarat ca Romania este in criza institutionala si sociala fara precedent, fiind marcata de politici si decizii ce destructureaza sistemul de integritate si contribuie la cresterea vulnerabilitatii sectorului public la coruptie.

Raportul national asupra coruptiei realizat de Transparency International (TI) releva ca, in perioada iunie 2008- septembrie 2009, au fost adoptate doar acte normative disparate, lipsind masurile structurate pentru reformarea justitiei, situatia culminand cu blocarea activitatii sistemului judiciar.

„In ciuda solicitarilor Trasparency International Romania, nici anul acesta nu exista o strategie dedicata acestui sector. Aceasta situatie a culminat cu protestele magistratilor si blocarea oricarei activitati de cercetare si de judecata pentru mai bine de trei saptamani”, se arata in Raportul TI Romania, prezentat, miercuri, de directorul executiv al organizatiei, Victor Alistar.

Sursa: Stiriong

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top