
Ministerul Mediului a lansat in aceeasi zi cea de-a treia sesiune de finantare a proiectelor din domeniul biodiversitatii, prevazuta de Programul Sectorial „Mediu”.
Vezi AP 4 „Implementarea Sistemelor Adecvate de Management pentru Protectia Naturii”.
Comisia Europeana avertiza printr-o scrisoare trimisa in urma cu trei luni ca Romania trebuie sa refaca lista cu arii protejate pana la sfarsitul lui septembrie.
Concret, Comisia Europeana a decis ca Ministerul Mediului trebuie sa faca inventarieri pentru completarea retelei Natura 2000 cu noi situri desemnate si pentru extinderea suprafetelor speciale avifaunistice.
Ultimatum pentru Ministerul Mediului
Pentru ca termenul nu a fost respectat, Comisia Europeana a chemat Romania in judecata la Curtea Europeana de Justitie pentru incalcarea prevederilor tratatului de aderare referitoare la managementul ariilor naturale protejate.
Romania este in plin proces, a declarat ministrul interimar al Mediului, Elena Udrea. „In prezent, rata absorbtiei de fonduri pentru arii protejate, din POS Mediu, este de numai 5%”, a mai spus Udrea.
In cadrul primei sesiuni de finantare pentru biodiversitate (octombrie 2007 – mai 2008) au fost depuse 48 de proiecte, dintre care Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial (POS) de Mediu din cadrul Ministerului Mediului a validat doar 15 proiecte.
215 milioane de euro pentru arii protejate
Valoarea acestora insumeaza mai putin de patru milioane de euro. Fondurile europene pentru protectia naturii, incluse in POS Mediu 2007-2013, au o valoare totala de 215 milioane de euro, dintre care 172 de milioane constituie finantarea comunitara, iar restul de 43 de milioane reprezinta cofinantarea nationala obligatorie.
Conform programarii, in primii doi ani, Romania ar fi trebuit sa contracteze prin proiecte aproximativ 24 de milioane de euro. In cea de-a doua sesiune de finantare, incheiata la sfarsitul lunii aprilie, la Ministerul Mediului au ajuns 35 de dosare, dintre care nu se stie deocamdata cate vor fi validate.
Pe langa administratorii ariilor protejate, potentiali beneficiari sunt si autoritatile locale, organizatiile de mediu sau agentiile regionale pentru protectia mediului.
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Mediului, cea mai mare alocare financiara, de 2,2 milioane de lei, a obtinut-o proiectul privind Managementul conservativ al biodiversitatii Parcului National Muntii Rodnei, sit Natura 2000, al carui beneficiar este administratia parcului cu acelasi nume.
Tot in categoria proiectelor majore din punctul de vedere al finantarii intra cele vizand protejarea speciilor de interes comunitar din Parcul Natural Lunca Dunarii (1,8 milioane de lei).
De la sapa la ecoturism
Legislatia europeana impune si anumite restrictii privind activitatile ce se pot desfasura pe terenurile incluse in ariile protejate.
Asta inseamna ca satenii sau investitorii care au terenuri pe o suprafata desemnata sit Natura 2000 vor fi nevoiti sa renunte la constructii sau la agricultura intensiva de exemplu, ce pot dauna biodiversitatii locale, primind despagubiri de la stat pentru practicarea turismului ecologic.
Cum pana acum Ministerul Mediului nu au intocmit hartile pentu zonele Natura 2000 din Romania, asa cum prevedea Comisia Europeana, nu a fost stabilit nici modul in care satenii pot primi recompensele pentru incetarea activitatilor ce pot afecta mediul local inconjurator.
In prezent, in tara sunt desemnate 381 de situri Natura 2000, ce ocupa aproape 18% din suprafata tarii, un procent prea mic, ce trebuie completat, potrivit Comisiei Europene, pentru o mai buna protejare a speciilor amenintate. Romania este unicul stat din uniunea Europeana cu cinci regiuni biogeografice: pontica, alpina, continentala, panonica si stepica.