
In cadrul unei propuneri privind investitiile in dezvoltarea de tehnologii energetice cu emisii scazute de carbon, Comisia a estimat ca in urmatorii zece ani vor fi necesare investitii de inca 50 de miliarde de euro in cercetarea din acest domeniu.
Aceasta inseamna aproape triplarea investitiilor anuale din Uniunea Europeana, de la 3 la 8 miliarde de euro, si reprezinta un pas inainte catre implementarea Planului strategic european privind tehnologiile energetice (Planul SET), pilonul tehnologic al politicii comunitare in domeniul energiei si climei.
Sunt avute in vedere diverse surse de finantare, din sectorul public si din cel privat, la nivel national si comunitar, care, utilizate intr-un mod coordonat, vor permite impulsionarea sectorului industrial aflat in crestere rapida si crearea de locuri de munca.
Comisarul european pentru stiinta si cercetare, Janez Poto?nik, a declarat: „Cresterea nivelului investitiilor in cercetarea din domeniul tehnologiilor curate se impune de urgenta, pentru ca Europa sa parcurga drumul catre si dincolo de Copenhaga la costuri mai reduse. Tinand cont de estimarile actuale, Comisia doreste ca Planul SET sa devina o adevarata trambulina catre o economie cu emisii scazute de carbon, ceea ce este posibil numai daca sectorul public si cel privat isi reunesc resursele intr-un mod coerent. Cresterea investitiilor inteligente in cercetare in acest moment este o oportunitate de a identifica noi surse de crestere, de a „ecologiza” economiile noastre si de a asigura competitivitatea Uniunii Europene in momentul iesirii din criza”.
Comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs, a declarat: „Revolutiile industriale din trecut au aratat ca modul nostru de viata poate fi imbunatatit cu tehnologiile adecvate. Astazi avem ocazia unica de a inlocui un model energetic bazat pe combustibili fosili poluanti, disponibili in cantitati limitate si riscanti cu un model ecologic, sustenabil si mai putin dependent. Totul depinde de alegerea tehnologiilor corespunzatoare”.
„Necesarul de investitii pentru producerea de energie ecologica si regenerabila poate fi acoperit numai prin utilizarea unei game largi de instrumente financiare. Comisia si BEI au majorat deja considerabil nivelul finantarii dedicate acestui scop,insa este nevoie sa fie mobilizate mai multe fonduri din sectorul public si din cel privat. Propunem consolidarea mecanismului de finantare cu partajarea riscurilor, sprijinirea mai puternica a capitalului de risc si dezvoltarea fondului Marguerite, alaturi de alte fonduri”, a declarat comisarul pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia.
Principalele tehnologii si activitati care urmeaza sa fie finantate
Comisia, impreuna cu sectorul energetic si comunitatea stiintifica, a elaborat foi de parcurs tehnologice care identifica principalele tehnologii cu emisii scazute de carbon care prezinta un potential ridicat la nivel comunitar in sase domenii: energie eoliana, energie solara, reteaua energetica, bioenergie, captarea si stocarea carbonului (CSC) si fisiunea nucleara sustenabila.
Costurile suplimentare ar urma sa acopere cercetarea de baza si aplicata, demonstratia si introducerea initiala pe piata, fara a include insa activitatile de implementare a tehnologiilor. A fost propusa o noua initiativa in domeniul eficientei energetice pentru cel mult 30 de orase (initiativa „orase inteligente”), pentru a facilita adoptarea de catre publicul larg a tehnologiilor din domeniul eficientei energetice, al energiei regenerabile si al retelelor energetice.