ARS lanseaza un proiect national care are ca scop impulsionarea sistemului de gestionare a deseurilor municipale la nivel local

ARS, deseuri, gestiune, colectare selectiva, POS Mediu, finantare

Proiectul, implementat impreuna cu Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial de Mediu (AM POS Mediu) din cadrul Ministerului Mediului si Padurilor si cu sprijinul Eco-Rom Ambalaje, presupune organizarea a 8 intalniri de lucru, in tot atatea regiuni ale tarii, care sa ofere cadrul necesar dezbaterii problemelor, dar si evolutiilor recente din domeniul gestiunii deseurilor in plan regional si national. Prima intalnire va avea loc pe 27 aprilie, la Cluj, urmand: Deva, Brasov, Roman, Giurgiu, Valcea, Tulcea si Bucuresti.

Initiativa ARS si AM POS Mediu se impune ca o necesitate, in contextul in care Romania trebuie sa raspunda presiunilor legislative din ce in ce mai mari din partea Uniunii Europene.

Este vorba atat de legislatia romaneasca deja in vigoare, dar mai ales de noua Directiva-Cadru – document care trebuie transpus in legislatia romaneasca pana la sfarsitul acestui an – conform careia Romania este obligata, pana in anul 2015, sa implementeze colectarea selectiva a deseurilor generate de populatie pentru cel putin 4 fluxuri (plastic, metal, sticla si hartie/carton) si sa recicleze, pana in 2020, cel putin 50% din cantitatea de deseuri municipale generata.

In conditiile in care Romania, conform EUROSTAT, a reciclat si a valorificat, in anul 2008, numai 1% din aceata cantitate (situandu-se pe penultimul loc, la nivel european, dupa Bulgaria) punerea in functiune a unui sistem performant este necesar sa devina, la nivelul anului 2010, o prioritate pentru toti actorii implicati.

„Rolul Asociatiei Romane de Salubritate este de a promova un sistem de management integrat al deseurilor in Romania, iar proiectul vine in intampinarea eforturilor noastre in acest sens. Colectarea selectiva nu mai este o necunoscuta pentru operatorii de salubritate, dar pentru a opera un sistem performant, managementul si business-ul acestora trebuie sa suporte schimbari semnificative. O strategie pe termen lung, adaptata la complexitatea cerintelor europene, trebuie sa fie o prioritate pentru toti actorii implicati”, a declarat Viorel Marcu, Director General ARS.

Necesitatea implicarii autoritatilor locale in procesul de absorbtie a fondurilor europene, puse la dispozitie Romaniei pentru sustinerea dezvoltarii sistemului de management al deseurilor la nivel national, reprezinta o alta perspectiva importanta pe care proiectul isi propune sa o abordeze in cadrul intalnirilor.

Astfel, conform Axei prioritare 2 a POS Mediu, portofoliul include un numar de 38 proiecte majore, cu o valoare estimata de aproximativ 1 miliard de Euro. Pana in prezent, 4 dintre aceste proiecte au fost aprobate (Giurgiu, Vrancea, Bistrita-Nasaud, Arad), iar alte 2 (Sibiu si Mures) au fost transmise Comisiei Europene pentru evaluare.

Reprezentantii POS Mediu estimeaza ca celelalte 32 de proiecte majore din portofoliu (in valoare de aproximativ 850 milioane Euro), aflate in diverse stadii de pregatire, vor fi transmise la Comisia Europeana pana la sfarsitul anului 2010, asigurand astfel angajarea integrala a fondurilor alocate investitiilor in sectorul de management al deseurilor in termenul limita prevazut de Uniunea Europeana, respectiv 31 decembrie 2011.

„Ne-am propus un obiectiv ambitios si anume pana la finalul acestui an sa trimitem in evaluare la Comisia Europeana majoritatea proiectelor aferente Axei 2 Pos Mediu – Gestiunea deseurilor. Efortul autoritatilor locale este esential pentru ca acestea joaca rolul principal atat in pregatirea proiectelor, cat si in implementarea lor. Cu seria de evenimente organizate in colaborare cu ARS vrem sa dam un impuls in realizarea obiectivelor strategice pe care le avem si sa clarificam o serie de aspecte tehnice pe care le intampinam. Dorim ca, de la aceste evenimente, participantii, in special beneficiarii proiectelor noastre, sa plece cu idei foarte clare despre ceea ce au de facut si despre conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca aceste proiecte in vederea obtinerii finantarii comunitare”, a declarat Doina Frant, Director General, Autoritatea de Management pentru POS Mediu, Ministerul Mediului si Padurilor.

Pentru informatii suplimentare:
Viorel Marcu, Director ARS, 0722 406 821
Georgeta Turtoi, Coordonator Proiect, ARS, 0744 600 084

Sursa: Asociatia Romana de Salubritate (ARS)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top