Fonduri pentru instalarea tinerilor fermieri in mediul rural

Masura 112, tineri, fermieri, fonduri europene, dezvoltare rurala

Fondurile vor fi acordate in baza unui proiect de investitii prin Masura 112 – “Instalarea tinerilor fermieri”, in cadrul sesiunii de primire a proiectelor deschise in perioada 21 septembrie – 30 noiembrie 2009.

Fondurile nerambursabile totale aferente Masurii 112 sunt de 337.221.484 Euro, din care 80% reprezinta finantarea Uniunii Europene si 20% contributia Guvernului Romaniei.

Fermierii pot obtine sprijin financiar de 10.000 de euro pentru pentru o exploatatie agricola, care are o dimensiune minima de 6 UDE1.

In cazul in care se depaseste aceasta dimensiune, sprijinul pentru instalare poate creste cu 2.000 euro pentru fiecare UDE in parte, dar nu va depasi 25.000 de euro per exploatatie.

Depunerea proiectelor pentru Masura 112 se face la sediile Oficiilor Judetene de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP), de luni pana vineri, intre orele 9:00 si 14:00.

Termenul limita pentru depunerea proiectelor de finantare in cadrul acestei sesiuni este luni, 30 noiembrie, ora 12:00.

Masura 112 “Instalarea tinerilor fermieri” se incadreaza in Axa I din Programul National de Dezvoltare Rurala – “Cresterea competitivitatii sectoarelor agricol si forestier”.

Primul obiectiv vizat de aceasta Masura este imbunatatirea si cresterea competitivitatii sectorului agricol prin promovarea instalarii tinerilor fermieri si sprijinirea procesului de modernizare si conformitate cu cerintele pentru protectia mediului, igiena, bunastare a animalelor si siguranta la locul de munca.

Un alt obiectiv general se refera la imbunatatirea managementului exploatatiilor agricole prin reinnoirea generatiei sefilor acestora, fara cresterea populatiei active ocupate in agricultura, cu alte cuvinte tinerii sa preia activitatile agricole ale locuitorilor care sunt la o varsta inaintata.

Obiectivele specifice ale Masurii 112 urmaresc cresterea veniturilor exploatatiilor conduse de tinerii fermieri. Obiectivele operationale au in vedere cresterea numarului de tineri agricultori care incep pentru prima data o activitate agricola ca sefi de exploatatii dar si incurajarea tinerilor fermieri de a realiza investitii.

Beneficiarii eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin Masura 112 sunt fermierii in varsta de pana la 40 de ani, neimpliniti la data depunerii Cererii de Finantare si care practica, in principal, activitati agricole. Exploatatia agricola pe care o detin trebuie sa aiba o dimensiune economica cuprinsa intre 6 si 40 UDE, sa fie situata pe teritoriul Romaniei si sa fie inregistrata in Registrul fermelor sau Registrul agricol.

Beneficiari eligibili pentru finantare prin Masura 112 pot fi si persoanele fizice inregistrate si autorizate in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/20081. Astfel, beneficiarii pot fi inregistrati ca persoane fizice autorizate individual si independent, ca intreprizatori titulari ai unei intreprinderi individuale sau ca membri ai unei intreprinderi familiale. Sunt de asemenea eligibile si Societatile cu raspundere limitata, infiintate in baza Legii 31/19902.

Printre activitatile pentru care se poate solicita finantare in cadrul Masurii 112 se regasesc modernizarea tehnologiei de extractie a mierii, extinderea si modernizarea fermelor de legume, modernizarea fermelor pomicole si imbunatatirea managementului fermei. De asemenea, cresterea si diversificarea productiei in ferma, infiintarea de exploatatii agricole, dezvoltarea fermelor de taurine si cresterea productiei destinata comercializarii, precum si alte activitati sunt eligibile pentru finantare in cadrul acestei masuri.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.