ACIS: Comunicat de presa referitor la pre-finantari

prefinantare

Potrivit acestui act normativ, pre-finantarea se va acorda in cota de maximum 10% din valoarea eligibila a proiectului, in cel putin doua transe, cu exceptia proiectelor majore, pentru care cota de pre-finantare poate fi de maximum 20% si cu exceptia proiectelor care intra sub incidenta ajutorului de stat/de minimis.

In plus, acordarea transelor de pre-finantare este conditionata de prezentarea de catre beneficiar a unor cereri de rambursare care sa insumeze cheltuieli autorizate de minimum 60% din valoarea cumulata a transelor de pre-finantare primite anterior.

Cota de 10%, nou stabilita, desi este mai redusa decat cea acordata pana in prezent, este suficienta pentru a asigura corespunzator gestiunea financiara a implementarii proiectului in conditiile in care beneficiarul asigura o riguroasa corelare a activitatilor proiectului cu depunerile la autoritatile de management a cererilor de rambursare a cheltuielilor, declara Catalin Vatafu, Secretar de Stat.

Aceasta modificare legislativa s-a dovedit a fi necesara in conditiile in care pre-finantarea acordata initial in procent de 30-40% nu a generat, din partea beneficiarilor, un volum suficient de cereri de rambursare a cheltuielilor efectuate in proiecte pentru a permite derularea unui flux financiar coerent al sumelor primite in acest scop de la Uniunea Europeana.

In contextul lipsei de lichiditati datorate crizei economice, in 2009 Guvernul a decis majorarea procentului de pre-finantare acordat de la 15 la 30%, dar, din pacate, o mare parte dintre beneficiari nu s-au folosit de aceasta oportunitate pentru a demara si implementa eficient proiectele, adauga Catalin Vatafu.

Ca urmare a acestei stari de fapt, o importanta suma acordata beneficiarilor prin pre-finantari a ramas neutilizata, avand drept consecinta diminuarea resurselor financiare aflate la dispozitia autoritatilor de management pentru sustinerea de noi proiecte.

Pentru a evita perpetuarea acestei situatii, Ordinul stabileste ca o pre-finantare primita, dar neutilizata de catre beneficiar pentru implementarea proiectului timp de 4 luni, va fi recuperata integral de catre autoritatea de management.

Mai mult, conform OMFP nr.2370/2011, daca timp de 6 luni de la primirea primei transe de pre-finantare, beneficiarul nu efectueaza cheltuieli de minimum 60% din valoarea acesteia, pre-finantarea neutilizata trebuie de asemenea recuperata.

Sursa: Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.