Primul imprumut de la BIRD

BIRD, Trezorerie, BM, imprumut, finantare externa, durata

Acordul de imprumut DPL1, dintre Romania si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), parte a Bancii Mondiale, a fost semnat in data de 1 septembrie 2009 de catre ministrul finantelor publice, domnul Gheorghe Pogea, si reprezentantul Bancii Mondiale la Bucuresti, domnul Benoit Blarel.

In conformitate cu legislatia privind datoria publica, in data de 9 septembrie 2009, Guvernul Romaniei a adoptat Ordonanta de Urgenta nr 98/2009 privind ratificarea Acordului de imprumut DPL1.

Durata imprumutului este de 14 ani cu rambursare intr-o singura transa la expirarea termenului.

In cadrul pachetului de finantare externa, cele trei imprumuturi de la Banca Mondiala (BM), in valoare totala de 1 miliard Euro, sunt atasate unui pachet de reforme in domeniul sectorului public, inclusiv educatie si sanatate, reforme in domeniul protectiei sociale si in sectorul financiar.

Al doilea imprumut pentru politici de dezvoltare, in valoare de 360 milioane Euro ar putea fi aprobat pana la sfarsitul anului 2009, iar cel de-al treilea, in valoare de 340 milioane Euro, in primul semestru al anului 2010.

Sursa: Ministerul Finantelor Publice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.