Comisia lanseaza competitia pentru capitalele verzi ale Europei din anii 2012 si 2013

capitale verzi, Comisia Europeana, orase, criterii, conditii de viata

Prestigiosul premiu pentru capitalele verzi ale Europei se acorda oraselor care promoveaza cel mai intens un stil de viata urban cu impact minim asupra mediului. Anul acesta, orasele Stockholm si Hamburg au fost nominalizate ca prime castigatoare ale titlului pentru 2010 si, respectiv, 2011.

Acum s-a dat startul pentru identificarea oraselor pretendente la ravnitul titlu pentru anii 2012 si 2013. Scopul acestui premiu anual este de a ajuta orasele europene sa devina mai atragatoare si mai sanatoase – “potrivite pentru viata”.

Comisarul european pentru mediu, Stavros Dimas, a afirmat: “Autoritatile locale joaca un rol crucial in imbunatatirea conditiilor de viata ale orasenilor”.

Premiul Capitala verde a Europei inspira orasele sa isi rezolve problemele de mediu si sa amelioreze calitatea vietii cetatenilor prin inglobarea sistematica a aspectelor de mediu in planificarea urbana.”

Lansarea competitiei pentru titlul Capitala verde a Europei din anii 2012 si 2013

Toate orasele din Uniunea Europeana cu o populatie mai mare de 200.000 de locuitori isi pot depune candidatura pentru premiul Capitala verde a Europei 2012 si 2013.

Se accepta candidaturi de la toate cele 27 de state membre ale UE, de la tarile candidate (Turcia, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei (FYROM) si Croatia), precum si din partea tarilor din Spatiul Economic European (Islanda, Norvegia si Liechtenstein).

Candidaturile vor fi evaluate pe baza a 11 criterii de mediu, inclusiv a contributiei locale la combaterea schimbarilor climatice, a productiei si gestionarii deseurilor, a starii naturii si biodiversitatii, a calitatii transportului, aerului si apei.

Orasele se pot inscrie prin intermediul unui formular online.

Termenul-limita pentru inscriere, atat pentru titlul din 2012, cat si pentru cel din 2013, este 1 februarie 2010. Castigatorii vor fi anuntati in octombrie 2010.

Juriul este format din reprezentanti ai Comisiei Europene, ai Agentiei Europene de Mediu si ai principalelor organizatii de mediu europene si internationale.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.