In perioada 2007-2009 s-au depus 3125 de proiecte in cadrul POS CCE!

POS CCE, proiecte, cereri, management, finantare, fonduri

Cu atributii clare in ceea ce priveste gestionarea acordarii de fonduri structurale pentru cel mai important segment al economiei – Intreprinderile Mici si Mijlocii – Ministerul IMM-urilor, Comertului si Mediului de Afaceri a lansat in perioada 2007-2009 noua apeluri de proiecte pe Axa prioritara 1 POSCCE.

In aceasta perioada au fost alocati aproximativ 304 milioane euro pentru proiecte de finantare, Directia pentru gestionarea fondurilor comunitare pentru IMM (OI IMM) calitatea de organism intermediar pentru Programul Operational Sectorial “Cresterea Competitivitatii Economice” a primit spre analiza 3125 de proiecte, in perioada mentionata fiind aprobate 772 de proiecte cu sprijin financiar nerambursabil in valoare totala de 66 milioane de euro.

Ministrul interimar al IMM-urilor, Comertului si Mediului de Afaceri, Gabriel Sandu, a declarat ca: “…din analizele pe care noi le facem constatam ca, per ansamblu, exista un numar mare de solicitari pentru dezvoltarea unor proiecte cu finantare europeana, sectorul public fiind avatajat. Oferta pentru acest sector este mult mai ampla, iar programele sunt ceva mai avansate. Stiu ca beneficiarii din sectorul public suporta un grad de risc mult mai scazut decat cei din mediul privat. Iar sectorul privat isi asuma mult mai greu riscurile unui proiect pentru care s-au solicitat fonduri structurale. Sectorul public este mai avantajat in special datorita sprijinului institutional. Tocmai de aceea, chiar daca asigur interimatul acestui minister, voi face tot ce este posibil pentru a accelera accesarea fondurilor de catre mediul privat.”

Este important sa subliniem ca in ultimele doua saptamani au fost semnate un numar de 97 de contracte pe Axa prioritara 1 – 1.1 – Investitii productive si pregatirea pentru competitia de piata a intreprinderilor, in special a IMM-urilor.

Anul 2010 va fi anul in care se vor continua demersurile de finantare la aceste proiecte si altele in curs de derulare.

Elemente de background

Ministerul IMM-urilor, Comertului si Mediului de Afaceri (MIMMCMA) indeplineste prin Directia pentru gestionarea fondurilor comunitare pentru IMM (OI IMM) calitatea de organism intermediar pentru Programul Operational Sectorial “Cresterea Competitivitatii Economice”.

In perioada 2007-2009, OI IMM a lansat noua apeluri de proiecte specifice Axei Prioritare I, reprezentand un sistem inovativ si ecoeficient de productie din cadrul Programului Operational Sectorial “Cresterea Competitivitatii Economice”.

In cadrul celor noua apeluri de proiecte cu un buget total alocat de 1.274.066.148 lei (aproximativ 304 milioane euro), pana la data de 30 septembrie 2009, au fost depuse pentru finantare un numar total de 3125 de proiecte care au solicitat sprijin financiar nerambursabil in valoare de 5.516.679.995 lei (aproximativ 1.340 milioane de euro), din care au fost aprobate 772 de proiecte cu sprijin financiar nerambursabil in valoare de 494.335.593,23 lei (aproximativ 122 miliane de euro).

Totodata au fost contractate si se afla in perioada de implementare un numar de 535 proiecte cu sprijin financiar nerambursabil in valoare totala de 264.961.801,69 lei (aproximativ 66 milioane euro).

Pana in prezent au fost primite 184 de cereri de rambursare prin care a fost solicitat sprijin financiar nerambursabil in valoare de 31.680.525,55 lei (aproximativ 7,4 milioane de euro).

Dintre acestea au fost platite beneficiarilor cereri de rambursare in valoare de 5.013.936,14 lei (aproximativ 1,16 milioane euro).

Sursa: , Ministerul IMM-urilor, Comertului si Mediului de Afaceri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.