750 de tineri tarani someri, instruiti in meserii non-agricole cu fonduri UE

fonduri europene, proiect, dinamizare rurala, instruire, someri

“In aceasta cercetare am constat discrepante foarte mari intre Romania si tarile europene, pentru ca la noi din cei 47% de romani care locuiesc in zona rurala, aproximativ 30-32% traiesc din agricultura, in timp ce in tari ca Polonia sau Ungaria ponderea lor este de de 18%, respectiv 12%. De aceea am decis sa intervenim pentru a crea niste activitati non-agricole pentru aceasta populatie, si mai ales, sa ii instruim in acest sens”, a declarat managerul de proiect din cadrul federatiei Agrostar, Adrian Sorescu.

Acesta a precizat ca proiectul federatiei vizeaza calificarea a 750 de someri si someri tineri in cele cinci profesii identificate in urma cercetarii, dintre care 400 de barbati si 350 de femei. Principalele criterii pe care participantii trebuie sa le indeplineasca sunt ca acestia sa provina din mediul rural, fie someri si sa practice agricultura de subzistenta.

“Cei pe care ii vom pregati trebuie sa fie someri, sa provina din mediul rural si sa aiba ca principala activitate agricultura. Vom pune accentul pe somerii tineri , cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani”, a precizat Sorescu.

Potrivit reprezentantilor Agrostar, programul “Dinamizare rurala prin angajare sustenabila” are patru etape. Prima este cea de identificare a cel putin cinci ocupatii non-agricole care pot constitui oportunitati de angajare in viitorul apropiat, care tocmai a fost finalizata.

A doua etapa presupune formarea a cel putin 20 de formatori pentru pregatirea profesionala in cele cinci ocupatii, aceasta urmand sa se finalizaze la sfarsitul lunii noiembrie. Ultimele doua etape prevad calificarea celor 750 de someri, respectiv dezvoltarea, in randul a 850 de locuitori din mediul rural a abilitatilor necesare pentru a cauta si gasi un loc de munca.

In urma cercetarii intreprinse in ultimele trei luni, Agrostar a identificat ca agricultura ocupa o pondere destul de mare in anumite zone din mediul rural. Astfel, in centrul tarii, ponderea agriculturii in activitatile populatiei este de 82,3%, in zona de sud vest, de 81,6%, in timp ce pentru zona de sud est si cea de sud, procentul este de 74,6%, respectiv 61%.

Acest proiect este finantat de Uniunea Europeana si realizat in parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, dar si al Autoritatii de Management.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.