Statul imprumuta de la bancile interne 400 de milioane de euro

stat, imprumut, FMI, licitatie, criza politica, emisiune actiuni

Titlurile de stat au o maturitate de trei ani si reprezinta peste 40% din cea de-a treia transa de la Fondul Monetar International. Aceasta se ridica la 1,5 miliarde de euro, iar aproximativ 950 de milioane de euro ar urma sa finanteze deficitul bugetar.

Cele 400 de milioane de euro vor acoperi cheltuielile curente ale statului, dar si o parte din imprumuturile scadente in ultima parte a anului. Cheltuielile curente se reflecta in deficitul bugetar, format, in mare parte, din plata salariilor, a pensiilor si din suplimentarea bugetului de somaj.

Decizia este anuntata in contextul in care cea de-a doua evaluare a FMI nu s-a incheiat, iar o decizie concreta privind acordarea celei de-a treia transe din imprumutul extern nu a fost luata.

Statul planuia o emisiune de eurobonduri pentru mijlocul lunii octombrie, prin care intentiona sa imprumute de pe piata externa intre 500 de milioane de euro si 1,5 miliarde de euro. Randamentul urmarit de Ministerul de Finante era de 6% pe an. Emisiunea a fost amanata din cauza crizei politice.

Ultimul imprumut in moneda straina, pe piata interna, a fost facut in luna iulie a acestui an, cand Finantele au imprumutat 1 miliard de euro de la opt banci interne.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.