BEI sesizeaza oportunitati de investitii in Romania

Stabilitatea economiei romanesti si fluxul masiv de investitii straine vor crea, in 2007, oportunitati de investitii pentru Banca Europeana pentru Investitii.

Proiectele din Romania au ajuns anul trecut la o valoare de 679 milioane euro si au fost directionate in mod special catre sectoarele de transport si al apei, dar si catre sectorul privat prin finantarea bancilor.

Proiectele din 2006 numara finantarea constructiei unei statii de tratare a apei, dar si modernizarea metroului. BEI a mai acordat credite directionate catre intreprinderile mici si mijlocii si a proiectelor de infrastructura.

Romania s-a situat pe locul doi in 2006, dupa volumul finantarilor BEI. Turcia a fost pe prima pozitie, cu un volum al creditelor de 1,82 miliarde euro.

BEI a acordat Romaniei, in perioada 1990-2005, credite in valoare de 4,3 miliarde de dolari pentru proiecte legate de aderarea la Uniunea Europeana.

Aproximativ 61% din creditele acordate Romaniei au fost catre domeniul transporturilor, 15% s-au indreptat catre proiecte vizand mediul inconjurator, iar 7% au mers catre sanatate si educatie.
Principalele proiecte de transport sunt reabilitarea caii ferate pe coridorul pan-european IV (300 de milioane de euro, cofinantare alaturi de ISPA), reabilitarea infrastructurii rutiere pe coridorul european VI (350 de milioane de euro), construirea autostrazii Cernavoda-Constanta (187,5 milioane de euro).

Sursa: The Money Channel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.