Independenta BNR, reglementata printr-un nou proiect de lege

Elaborat de Ministerul Finantelor, proiectul de lege privind datoria publica vine in completarea statutului BNR ce reglementeaza metodologia prin care banca centrala poate efectua anumite plati in contul datoriei publice directe si garantate de stat. Astfel, daca acest proiect va deveni lege aplicabila, Banca Centrala va fi plasata in afara deciziilor politice ale Executivului.

Implicarea financiara a statului in economia reala reprezinta una din cele mai importante modificari ce o introduce acest proiect de lege. Astfel, noul act normativ stipuleaza ca acordarea de garantii de stat pentru finantarea anumitor proiecte promovate de companii va fi trecuta in coordonarea Guvernului. Orice garantie va fi aprobata numai daca exista o hotarare a Executivului, iar analizarea situatiei economico-financiare a firmelor care solicita garantii de stat se va face de catre Comitetul Interministerial de Garantii, ale carui viitoare atributii vor fi stabilite prin hotarare de Guvern.

Totodata, proiectul de lege clarifica imprumuturile contractate de Ministerul Finantelor si subimprumutate. printre altele, se stabileste sursa de plata in cazul in care beneficiarul final nu isi onoreaza obligatiile, pentru a evita rezolvarea punctuala a acestor situatii. De asemenea, se reglementeaza cuantumul pe care garantatul sau subimprumutatul va trebui sa-l plateasca la fondul de risc, prin stabilirea unei metodologii de calcul. Acelasi proiect mai prevede ca plata serviciului datoriei publice guvernamentale in valuta se va putea efectua prin BNR, pe baza de conventie, insa contravaloarea in lei a sumei achitate va trebui acoperita de Ministerul Finantelor in aceeasi zi.

Sursa: , Ziarul Adevarul online, 20 mai 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top