Proiect de lege privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii

Pentru armonizarea legislatiei autohtone in domeniu cu cea a Uniunii Europene, Guvernul Romaniei a introdus un nou proiect de lege privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii. Astfel, intreprinderile mici si mijlocii (IMM-urile) au fost redefinite de Guvern ca acele intreprinderi care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: au un numar mediu anual de salariati mai mic de 250, realizeaza o cifra de afaceri anuala echivalenta cu pana la 8 milioane de euro sau au un rezultat anual al bilantului contabil care nu depaseste echivalentul in lei a 5 milioane euro si respecta criteriul de independenta.

Potrivit acestui proiect de lege sunt considerate independente IMM-urile care „nu sunt detinute in proportie de peste 25% din capitalul social sau din drepturile de vot de o alta intreprindere sau de mai multe intreprinderi impreuna, care nu fac parte din categoria intreprinderilor mici si mijlocii”. Prin derogare, este considerata independenta o intreprindere aflata intr-una din urmatoarele situatii: intreprinderea este detinuta de societati publice de investitii, de societati cu capital de risc, investitori institutionali, universitati sau centre de cercetare nonprofit, dar cu conditia ca acestia sa nu exercite, in mod individual sau impreuna, controlul asupra intreprinderii, capitalul este divizat de asa natura incat este imposibil de stabilit cine detine acest capital si intreprinderea declara pe propria raspundere ca nu este controlata in proportie de mai mult de 25% de o alta intreprindere sau de mai multe intreprinderi impreuna care nu fac parte din categoria IMM-urilor. Indeplinirea criteriului de independenta se stabileste pe baza declaratiei pe propria raspundere a intreprinderii interesate in atestarea incadrarii in categoria IMM-urilor.

Totodata, intreprinderile se clasifica, in functie de numarul mediu anual de salariati, in urmatoarele categorii: pana la 9 salariati – microintreprinderi; intre 10 si 49 de salariati – intreprinderi mici si intre 50 si 249 de salariati – intreprinderi mijlocii.

Controlul referitor la declararea pe propria raspundere a numarului mediu de salariati va fi exercitat de Inspectia Muncii, pe baza Registrului general de evidenta a salariatilor, cat si a evidentelor proprii.

Proiectul de lege mai contine, ca element de noutate, masura infiintarii oficiilor teritoriale ale Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie. Aceste oficii au sarcina alcatuirii unei baze de date cu IMM-urile din judetele in care isi desfasoara activitatea, cu stabilirea obligatiei de consultare a acestei baze de date de catre autoritatile contractante, in cazurile in care se organizeaza achizitii publice.

Sursa: , Cotidianul Romania Libera online, 21 mai 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top